ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαρμακευτικές: Ζητούν «κόφτες» στη διενέργεια συνεδρίων – Ποια τα όρια που θέτουν για χορηγίες

Φαρμακευτικές: Ζητούν «κόφτες» στη διενέργεια συνεδρίων – Ποια τα όρια που θέτουν για χορηγίες

Με μια σειρά προτάσεων συμμετέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στη διαβούλευση την οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΦ για το ζήτημα της διεξαγωγής επιστημονικών συνεδρίων. Ο ΕΟΦ ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Εγκύκλιου του Προέδρου κ. Ευάγγελου Μανωλόπουλου, με τίτλο: «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΟΦ 37201/23.03.2020 Εγκυκλίου του ΕΟΦ για τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με το κείμενο της συμμετοχής του ΣΦΕΕ στη διαβούλευση, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ναι μεν θετικές στο να υπάρχουν αλλαγές στο πλαίσιο διεξαγωγής επιστημονικών εκδηλώσεων, αλλά όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «με δεδομένη την πραγματικότητα των συνεδρίων στην Ελλάδα, με πάνω από 1000 συνέδρια το έτος, εκ των οποίων 200 (!) Πανελλήνια και πάνω από 1.100 εγγεγραμμένες επιστημονικές εταιρείες με τέσσερα χρόνια ζωής, για τις μόλις 53 αναγνωρισμένες ειδικότητες του ΚΕΣΥ, θα ανέμενε κανείς πιο τολμηρά βήματα, προς την κατεύθυνση των λιγότερων και ποιοτικότερων συνεδρίων, ώστε η δια βίου μάθηση να μην αποκλίνει του σκοπού της και να επιτελεί το έργο και τον ρόλο της».

Ο ΣΦΕΕ μεταξύ άλλων προτείνει:

Κύκλοι μαθημάτων

Ο ΣΦΕΕ ζητά να θεσμοθετηθούν και οι εκδηλώσεις Κύκλοι Μαθημάτων/Σεμινάρια τα οποία αποτελούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό, είτε διά ζώσης, είτε διαδικτυακά είτε υβριδικά και διοργανώνεται από Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς (ΕΥΦ) ή/ και νοσοκομεία, υπό μορφή κύκλου μαθημάτων/σεμιναρίων που καλύπτουν θέματα εκπαίδευσης/ επιμόρφωσης ολιστικά.

Το ανώτατο ύψος εγγραφής να ορίζεται στο ποσό των 140 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και το ανώτατο όριο χορηγιών ανά Φαρμακευτική Εταιρεία δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 3.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που οι εταιρείες επιλέξουν να συμμετέχουν στους «κύκλους μαθημάτων» μόνον διαδικτυακά, δεν υπάρχει κόστος εγγραφής και το ανώτατο ύψος χορηγιών ανά εταιρεία είναι και πάλι στα επίπεδα αυτά.

Συνδιοργάνωση διεθνούς επιστημονικής εκδήλωσης με ελληνικό φορέα

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση των συνδιοργανώσεων τέτοιου τύπου και ο ΣΦΕΕ προτείνει τους εξής κανονιστικούς περιορισμούς: οι φορείς που αναλαμβάνουν την συνδιοργάνωση διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων να έχουν τουλάχιστον 4 χρόνια ζωής, αποδεδειγμένα από το καταστατικό τους, να έχουν όριο εγγραφής συνέδρων έως του ποσού των 140 ευρώ ανά σύνεδρο και να επιτρέπεται μέχρι1 συνδιοργάνωση το έτος ανά επιστημονικό φορέα.

Για επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από ξένη εταιρεία, με επιχορηγήσεις και ελληνικής θυγατρικής και συμμετοχή Ελλήνων Επιστημόνων Υγείας προτείνεται η προσθήκη και «των τοπικών αντιπροσώπων» εκτός από τις θυγατρικές εταιρείες των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.

Ετήσιο όριο εκδηλώσεων για τους Επιστημονικούς φορείς

 Το ισχύον ως σήμερα όριο είναι έως 4 Επιστημονικές Εκδηλώσεις το έτος, εκ των οποίων μία 1 Πανελλήνια εκδήλωση και 3 ακόμη οποιοδήποτε τύπου. Προτείνεται η αύξηση των ορίου στις πέντε 5 συνολικά, εκ των οποίων, 1 Πανελλήνια εκδήλωση, 3 ακόμη οποιοδήποτε τύπου (συμπεριλαμβανομένου και του κύκλου μαθημάτων, και 1 συνδιοργάνωσης διεθνούς εκδήλωσης στην Ελλάδα με διεθνή και ελληνικό φορέα.

Όρια Χορηγιών

Ο ΣΦΕΕ προτείνει και αιτείται την θεσμοθέτηση των κάτωθι χορηγικών ορίων, που προβλέπονται από τον Κώδικα του:

4 Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: 14.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Β. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ: 14.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπως οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ, εφαρμογή στην πράξη της αρχής του πλαισίου του φιλοξενούντος κράτους.

Γ. ΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΔΙΗΜΕΡΙΔΕΣ: 3.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Δ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 8 ΩΡΩΝ: 7.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Διανυκτερεύσεις

Η κάλυψη του κόστους διανυκτέρευσης των Επιστημόνων Υγείας από Φαρμακευτικές Εταιρείες  να επιτρέπεται γενικώς για τις εκδηλώσεις κάθε τύπου, μόνο εάν δικαιολογείται αντικειμενικά. Αντικειμενικά δικαιολογημένη είναι η διανυκτέρευση όταν ο τόπος της συνάντησης απέχει από τον τόπο κατοικίας ή έδρας του ΕΥ περισσότερο των3 ωρών, η εκδήλωση έχει ημερήσιο πρόγραμμα τουλάχιστον 1 ημέρας, διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών, και οι προϋποθέσεις αυτές συντρέχουν σωρευτικά.

Αντικειμενικά δικαιολογημένη θεωρείται επίσης η διανυκτέρευση και σε περίπτωση ενεργού συμμετοχής του ΕΥ (ομιλητής ή συντονιστής).

Όρια Διατροφής –Διαμονής

Αναφορικά με τα προτεινόμενα όρια διατροφής και διαμονής, ο ΣΦΕΕ αιτείται την αυτοτελή θεσμοθέτηση ορίων για την διατροφή και διαμονή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, προτείνονται τα όρια που εφαρμόζονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα ΣΦΕΕ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΗ: 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, οριζόντια για όλη την Επικράτεια

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 70 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΑΜΟΝΗ: 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Διαβάστε επίσης: 

ΕΟΦ: Θεσμοθετεί την επικράτηση των διαδικτυακών Ιατρικών Συνεδρίων

ΕΟΦ: Αύξηση 40% των ελλείψεων φαρμάκων μέσα σε ένα μήνα

Έλεγχοι στις αθρόες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων- Δεν επηρεάζονται τα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News