Business & Finance Τετάρτη 28/02/2024, 08:08 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΟΦ: Θεσμοθετεί την επικράτηση των διαδικτυακών Ιατρικών Συνεδρίων

ΕΟΦ: Θεσμοθετεί την επικράτηση των διαδικτυακών Ιατρικών Συνεδρίων

«Ως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» αναδεικνύεται το νέο καθεστώς διενέργειας Ιατρικών Συνεδρίων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, μια νέα συνθήκη στις επιστημονικές εκδηλώσεις η οποία επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας αλλά διέφευγε ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου.

Με βάση το σχέδιο Εγκύκλιου του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με τίτλο: «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΟΦ 37201/23.03.2020 Εγκυκλίου του ΕΟΦ για τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις», γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι επιστημονικές εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν συνέδρια θα έχουν την επιλογή της διεξαγωγής τους μέσω του διαδικτύου, μια διαδικασία η οποία και θεωρείται μια πιο φτηνή λύση για όσους τα χορηγούν.

Με βάση την εγκύκλιο αυτή η οποία τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι και την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024, προβλέπονται διαδικασίες οι οποίες αφορούν στον τρόπο που θα πρέπει να διεξάγονται τα διαδικτυακά και υβριδικά συνέδρια (συνδυασμός διαδικτύου και φυσικής παρουσίας).

Πιο συγκεκριμένα με την εγκύκλιο προστίθεται στο υπάρχον πλαίσιο η εξής παράγραφος σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής επιστημονικών εκδηλώσεων

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις διεξάγονται με τους εξής τρόπους:

1.       Με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στον τόπο διεξαγωγής της επιστημονικής εκδήλωσης.

2.       Διαδικτυακά με οπτικοακουστικά ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική παρουσία του συμμετέχοντος στον τόπο διεξαγωγής.

3.       Υβριδικά, δηλαδή συνδυασμός φυσικής παρουσίας και εξ αποστάσεως συμμετοχής

Επίσης θεσμοθετούνται και κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές.

Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν:

1.       Τον περιορισμό στα κόστη φιλοξενίας και διαμονής των Επιστημόνων Υγείας (Ε.Υ.) στις εκδηλώσεις εσωτερικό. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι: Το κόστος φιλοξενίας (διαμονή και διατροφή) των Ε.Υ. σε επιστημονικές εκδηλώσεις εσωτερικού, ανέρχεται ημερησίως σε έως του ποσού των  200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και φόρου διαμονής.  Μέχρι σήμερα η αντίστοιχη εγκύκλιος προέβλεπε ότι: Το κόστος φιλοξενίας (διαμονή και διατροφή) των Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές εκδηλώσεις/συνέδρια του Εσωτερικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως τα 70 ευρώ ανώτερο κόστος διατροφής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και 150 ευρώ ανώτερο κόστος διαμονής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.  

2.       Αύξηση συμμετοχής των ειδικευόμενων γιατρών σε 20% από 10%. Ειδικότερα προβλέπεται ότι: Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά χορηγό εταιρεία σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις εξωτερικού:

 Για την Ευρώπη έως και δέκα (10) Ε.Υ. / επιστημονική εκδήλωση.

Για την Β. Αμερική έως και πέντε (5) ΕΥ/ επιστημονική εκδήλωση.

Για τον υπόλοιπο κόσμο έως και πέντε (5) ΕΥ/ επιστημονική εκδήλωση

Ειδικότερα και μόνο για τους ιατρούς προβλέπεται τουλάχιστον το 20% για εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από επιστημονικούς φορείς εσωτερικού – εξωτερικού, να είναι ειδικευόμενοι προ-τελευταίου και τελευταίου έτους ειδικότητας καθώς και ειδικευόμενοι που έχουν να παρουσιάσουν ερευνητική εργασία.

3.       Επανέρχεται η απαγόρευση της διενέργειας συνεδρίων από τα μέσα Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου κάθε έτους, μια απαγόρευση η οποία είχε αρθεί για το έτος 2020 αλλά δεν είχε όπως φαίνεται επανέλθει για τα επόμενα χρόνια.

Κατά τα άλλα δεν αυξάνονται οι περιορισμοί ως προς το ύψος των χορηγήσεων από τις ιδιωτικές εταιρείες προς τα συνέδρια και οι οποίες παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα και συγκεκριμένα:

· Πανελλήνια Συνέδρια πραγματοποιούνται μία (1) φορά το χρόνο από επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς, που αντιστοιχούν στις αναγνωρισμένες ειδικότητες και εξειδικεύσεις του ΚΕΣΥ και σε όσους επιστημονικούς φορείς έχουν συμπληρώσει διάρκεια λειτουργίας ίση ή μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) ετών, με αποδεδειγμένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των εκδηλώσεων αυτών είναι τουλάχιστον δύο (2) ημέρες, ο αριθμός συμμετεχόντων ίσος ή μεγαλύτερος των εκατό (100), και η χορηγία ενδέχεται να ανέρχεται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ ανά εταιρεία/ χορηγό. Ο επιστημονικός φορέας/ εταιρεία δεσμεύεται ως προς την ακρίβεια και το αληθές των δηλωθέντων.

· Eπιστημονικές Ημερίδες/Διημερίδες διοργανώνονται από επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς, έχουν διάρκεια μία ημέρα ή δύο ημέρες αντίστοιχα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων, και χορηγία έως και 5.000 ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό.

 · Οι χορηγίες για τις επιστημονικές εκδηλώσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 8 ωρών ανέρχονται έως του ποσού των 15.000 ευρώ ανά εταιρεία/ χορηγό.

· Κρατικοί φορείς, όπως νοσοκομεία, πανεπιστημιακές κλινικές, κλινικές του ΕΣΥ, εργαστήρια, έχουν την δυνατότητα διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων (Συνέδρια, Ημερίδες, Εκπαιδευτικά Σεμινάρια), έως και 3 φορές ετησίως με ελεύθερη συμμετοχή. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται εγγύς της πόλης, που βρίσκεται το Νοσοκομείο (εντός των ορίων πρώην νομού ή παρακείμενου πρώην νομού), κατά προτίμηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου και χωρίς stands φαρμακευτικών εταιρειών, εφόσον πραγματοποιούνται στο χώρο του Νοσοκομείου. H μέγιστη χρονική διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών δύναται να είναι έως και δύο ημέρες. Η χορηγία από κάθε εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δύναται να ανέρχεται έως και του ποσού των 2.500 ευρώ  με ανώτατο όριο από το σύνολο των εταιρειών/ χορηγών έως του ποσού των 10.000 ευρώ . Οι ειδικές περιπτώσεις υπέρβασης του προϋπολογισμού, εξετάζονται κατά περίπτωση (π.χ. εισαγωγή πτωματικών τεμαχίων από το εξωτερικό – συμμετοχή ξένων ομιλητών, κ.λ.π).

 · Στη περίπτωση συνδιοργάνωσης διεθνούς επιστημονικής εκδήλωσης στην Ελλάδα με ελληνικό φορέα, τότε ο ελληνικός επιστημονικός υγειονομικός φορέας υποβάλλει αίτημα διοργάνωσης μέσω της Διαδικτυακής Εφαρμογής του ΕΟΦ για τα Επιστημονικά Συνέδρια. Ο διεθνής φορέας συμμετέχει με τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού και των ομιλητών. Η χορηγία προς τον ελληνικό επιστημονικό φορέα ανέρχεται μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS