Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 15:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2024 με άλμα 11% στις επενδύσεις

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2024 με άλμα 11% στις επενδύσεις

Ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με το 2023 (2,2%) αναμένει για φέτος το ΙΟΒΕ, με την ελληνική οικονομία να διατηρεί τη δυναμική και την εξωστρέφειά της, στηριζόμενη στους ευρωπαϊκούς πόρους, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση, το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,4% το 2024, επισημαίνοντας όμως ότι επικρατεί διάχυτη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέγεθος των κινδύνων που απορρέουν από το διεθνές περιβάλλον.

Στο πεδίο του πληθωρισμού προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις με παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο (π.χ. Ερυθρά θάλασσα), καθώς και οι πιθανές νέες διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, όπως γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, όσπρια και κρεατικά, λόγω και των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, δύνανται να επιφέρουν αυξητικές επιδράσεις.

Για την ανεργία, το ΙΟΒΕ διαβλέπει ότι δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από το ορόσημο του 10% και ότι τελικά θα φτάσει στο 10,5%. Σημειώνει άλλωστε ότι τους τελευταίους μήνες του 2023 ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας εμφάνισε σημάδια «κόπωσης»

Ταυτόχρονα το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των πάγιων επενδύσεων της τάξης του 11%, αλλά και ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης, με αύξηση 1,3%. Η άνοδος των παγίων επενδύσεων αποδίδεται στους εισερχόμενους ευρωπαϊκούς πόρους (αναθεώρηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» εντός του 2023, επέκταση δανειακού σκέλους ΤΑΑ, έγκριση του Σχεδίου REPowerEU), ενώ και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης. 

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο προβλέπει μικρή βελτίωση, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 2,6% και κατά 2,2% αντίστοιχα σε ετησιοποιημένη βάση, χάρη στην αναμενόμενη στασιμότητα της εγχώριας ζήτησης και των τιμών ενέργειας, καθώς και στη σταδιακή βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των θετικών επιδόσεων του εισερχόμενου τουρισμού σε πραγματικούς όρους

Επίσης, το 2024 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σχέση με το 2023, λόγω της μεγαλύτερης ενίσχυσης των κρατικών εσόδων, στηριζόμενα από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας έναντι των δαπανών. Σημαντική, ωστόσο, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, REPowerEU), σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων στον υπολογισμό του ελλείμματος, μια δαπάνη που επιβάρυνε σημαντικά τον εγχώριο κρατικό προϋπολογισμό διαχρονικά.

Κίνδυνοι και προοπτικές

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι εξής παράγοντες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προβλέψεις για την Ελλάδα: 

  • Περαιτέρω γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
  • Επιφυλακτικότητα για μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου υψηλότερων επιτοκίων.
  • Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.
  • Σταδιακά σφιχτότεροι δημοσιονομικοί στόχοι. Παραμένει στενή η φορολογική βάση στην Ελλάδα.
  • Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης δομικού πληθωρισμού (πλην ενέργειας και τροφίμων) μετά τα μέσα του 2022. Επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, αν και χαμηλότερος από τον μ.ό. της ΕΖ.
  • Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών. • Κίνδυνος για νέα έξαρση ληξιπρόθεσμων οφειλών και ΜΕΔ, λόγω ανόδου επιτοκίων και κόστους διαβίωσης. Εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων τα κόκκινα δάνεια εντός και εκτός τραπεζικών ισολογισμών.
  • Μείγμα επενδύσεων: Επενδύσεις σε Κατοικίες/Κατασκευές και μεταφορικό εξοπλισμό, μείωση στους άλλους τομείς.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:

  • Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και δημιουργεί προοπτικές για διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
  • Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνδυασμό με την επέκταση του δανειακού του σκέλους και το Repower EU, δύνανται να «ξεκλειδώσουν» διεθνή κεφάλαια για παραγωγικές και περισσότερο μακροχρόνιες επενδύσεις.
  • Στοίχημα η ενισχυμένη εξωστρέφεια της οικονομίας, με σταδιακή βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου.
  • Μεταρρυθμίσεις με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 2024-2027 δύνανται να αυξήσουν την παραγωγικότητα η οποία αποκλίνει από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
  • Η μείωση των ΜΕΔ σε επίπεδο συνόλου οικονομίας θα απελευθερώσει παραγωγικούς πόρους προς αποδοτικότερη κατανομή τους.
  • Σημαντικό ύψος ανεκτέλεστου υπολοίπου κατασκευαστικών έργων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 39,36 δισ. το διαθέσιμο εισόδημα – Στα 37,4 δισ. η καταναλωτική δαπάνη

ING: Ελλάδα και Ν. Ευρώπη θα νιώσουν φέτος τον «πόνο» της αύξησης των επιτοκίων

Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. έκλεισε το 2023 – Στα 61,6 δισ. τα φορολογικά έσοδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News