Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 16:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Επιβράδυνση το δ’ τρίμηνο λόγω πλημμυρών – Υπεραπόδοση το 2024-25

ΕΤΕ: Επιβράδυνση το δ’ τρίμηνο λόγω πλημμυρών – Υπεραπόδοση το 2024-25

Προσωρινή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας βλέπει η Εθνική Τράπεζα το δ’ τρίμηνο λόγω της κάμψης στην αγροτική παραγωγή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και των άμεσων επιδράσεων σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και το λιανεμπόριο. Ωστόσο, αναμένει υπεραπόδοση τη διετία 2024-2025, με ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ από τις επενδύσεις ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έκθεση από τη διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της ΕΤΕ, η βραχυπρόθεσμη κάμψη στην αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού (λίγο υψηλότερα του 4% το 4ο τρίμηνο), που επιτείνεται από τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και πετρελαίου, θα επιβραδύνουν προσωρινά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μετά από ένα ισχυρό 9μηνο. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η ανθεκτική ανοδική τροχιά του ΑΕΠ επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία για το 6μηνο που δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο καθώς και από την πορεία των περισσότερων διαθέσιμων μηνιαίων δεικτών για το 3ο τρίμηνο. 

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 2,7% σε ετήσια βάση (+1,3% σε τριμηνιαία βάση) το 2ο τρίμηνο του 2023, από 2% ετησίως (0,0% σε τριμηνιαία βάση) το 1ο τρίμηνο, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης για περισσότερο από 2 έτη. 

ΕΤΕ: Επιβράδυνση το δ’ τρίμηνο λόγω πλημμυρών – Υπεραπόδοση το 2024-25-1

Οι περισσότεροι διαθέσιμοι δείκτες συγκυρίας και οι πρόδρομοι δείκτες για το 3ο τρίμηνο − ειδικά στον τομέα, των σχετιζόμενων με τον τουρισμό, υπηρεσιών και του εμπορίου (δείκτης οικονομικού κλίματος, κλαδικοί δείκτες επιχειρηματικού κλίματος, έσοδα από ΦΠΑ εκτός καυσίμων, τουριστικές αφίξεις) − προοιωνίζουν περαιτέρω επιτάχυνση το 3ο τρίμηνο, παρά τις πρώιμες ενδείξεις εξασθένισης το Σεπτέμβριο σε βιομηχανία και καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την ΕΤΕ. Οι ανωτέρω παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης στο 1,6% ετησίως το 4ο τρίμηνο από περίπου 2,7% κατά μ.ο. στο 9μηνο, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον στο 2,4% για το 2023.

Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα περιφερειακά έργα αποκατάστασης των ζημιών καθώς και η επιτάχυνση και προτεραιοποίηση αναγκαίων επενδύσεων σε υποδομές και άλλες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αναμένεται να ενδυναμώσουν τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 (σε τουλάχιστον 2,7% ετησίως) και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΤΕ.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση της ΕΤΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη κάτω από 3% βλέπουν οι θεσμοί – Οι εκτιμήσεις για δημοσιονομικά, τράπεζες

ΚΕΠΕ: Στο 2,4% ανεβαίνει ο πήχυς για την ανάπτυξη φέτος – Οι κίνδυνοι

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Ανάλυση ΕΤΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News