Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 17:36
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Εύσημα ESM στην Ελλάδα – Οι προκλήσεις και οι προοπτικές

Εύσημα ESM στην Ελλάδα – Οι προκλήσεις και οι προοπτικές

Ισχυρή ήταν η οικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2022, όπως επιβεβαιώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας ότι η χώρα αντεπεξήλθε στις πιέσεις που ασκήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο ESM σημειώνει ότι η απασχόληση, ο τουρισμός και κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν σημαντικά, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και στηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, επισημαίνει ο ESM, το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, ενώ υπενθυμίζει πως η χώρα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός το οποίο και καταδεικνύει την οικονομική της πρόοδο.

Ο ESM υπενθυμίζει πως η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9% πέρυσι, με αποτέλεσμα η χώρα να επιστρέφει στην αναπτυξιακή πορεία που είχε επιδείξει προ πανδημίας. Η οικονομία ευνοήθηκε από την ισχυρή αγορά εργασίας, την ανάκαμψη του τουρισμού και την ώθηση που δημιούργησε το Ελλάδα 2.0.

Αναφέρεται επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στο 0,1% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση από το -4,7% του ΑΕΠ το 2021. Τα έσοδα από τους φόρους αναπτύχθηκαν με ρυθμό ρεκόρ, δίνοντας στην κυβέρνηση το περιθώριο να παρέχει οριζόντια μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τη σειρά της, αυτή η στήριξη θωράκισε την οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός οδήγησαν σε πτώση της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει ο ESM, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, επισημαίνει, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε περαιτέρω, έχοντας ήδη ξεκινήσει από χαμηλό επίπεδο.

Ομόλογα

Δεδομένων των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ, υπήρξε σύσφιγξη στις πιστωτικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τα spread των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται στις 230 μονάδες βάσης κατά μέσον όρο, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από το 2021. Ωστόσο, οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη δέσμευση της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τις δυναμικές της αγοράς που απειλούν τη διάχυση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, όπως προσθέτει ο ESM, τα πραγματικά επιτόκια αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν ευμετάβλητα χάρη στις μακροπρόθεσμες λήξεις και στα χαμηλά σταθερά επιτόκια, ενώ και τα αποθεματικά της χώρας παρέμειναν σταθερά.

Τράπεζες

Οι δείκτες φερεγγυότητας των τραπεζών παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα, σημειώνει ο ESM. Μέσω κρατικών προγραμμάτων και της ισχυρής επενδυτικής ζήτησης, οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια στο 8,7%. Ωστόσο, ο δείκτης ΜΕΑ των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα τα περισσότερα κόκκινα δάνεια βρίσκονται τώρα εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και εξακολουθούν να είναι μη αναδιαρθρωμένα. Έτσι, ο ESM υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Σε ό,τι αφορά τη δανειοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών, ο ESM εκτιμά πως ήταν επιφυλακτική, με την πίστωση του ιδιωτικού τομέα να αυξάνεται κατά 5%, ιδίως χάρη στα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Οι προοπτικές για το 2023

Σύμφωνα με τον ESM, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2023 και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλά, στο 4,5%. Η Ελλάδα έχει όμως το περιθώριο να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις προς τον ESM και τον EFSF τους επόμενους 12 μήνες, διατηρώντας επαρκή αποθεματικά.

Υπενθυμίζοντας ότι οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από διεθνείς οίκους έχουν βελτιωθεί, ο ESM σημειώνει τέλος πως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένει χαμηλό ρίσκο στην αγορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,29 δισ. το πεντάμηνο – Υπέρβαση εσόδων από φόρους

Επενδυτική βαθμίδα: Τι θα σημάνει για την ελληνική οικονομία

Alpha Bank: Πού οφείλεται η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News