Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 16:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εκταμιεύονται 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

ESM: Εκταμιεύονται 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το πράσινο φως για τον μόνιμο μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου έδωσε σήμερα ο EFSF, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκαν το 2018. Πρόκειται για την όγδοη μείωση, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, επιστρέφονται κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα τραπεζικά ομόλογα (SMPS και ANFAS) ύψους 603 εκατ. ευρώ. 

«Η Ελλάδα έχει κάνει συνεχή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενόσω αντιμετωπίζει επιδέξια τον δύσκολο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκοί φορείς έχουν αξιολογήσει θετικά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για αυτή τη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης χρέους που σχετίζονται με τις σχετικές δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους αγγίζει τα 11,5 δισ. Ευρώ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EFSF Πιερ Γκραμένια. 

Συμπλήρωσε: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εφάρμοσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει καταστεί πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη το 2022 ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ε.Ε. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμένει προτεραιότητα και θα πρέπει να συνεχίσουν οι περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μείωση και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την εργατική νομοθεσία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση με Γκραμένια: Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News