Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 18:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Prem Watsa: Σε εξαιρετική θέση η Ελλάδα – Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα

Prem Watsa: Σε εξαιρετική θέση η Ελλάδα – Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα

Ενθουσιασμένος για το μέλλον της Ελλάδας δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Prem Watsa στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες κι έχει μπει σε έναν άρτιο κύκλο ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Watsa, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πλεόν μπαίνουν χρήματα στην Ελλάδα και η ανεργία μειώνεται. 

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι για τα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια οι προοπτικές είναι καλές, υπό την προϋπόθεση όμως της πολιτικής σταθερότητας και της φιλοεπιχειρηματικής προσέγγισης. «Η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή και έρχεται από πολύ χαμηλή βάση, γι’ αυτό είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου» τόνισε.

Σημαντική η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο κ. Watsa, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτή. Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντική για την Ελλάδα, ενώ προέβλεψε ότι θα ανακτηθεί λίγους μήνες μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, εξήγησε τη θέση του λέγοντας ότι η χώρα έχει πλέον καλή οικονομική θέση, από τα καλύτερα προφίλ χρέους στην Ευρώπη με χαμηλό επιτόκιο και μακρά περίοδο αποπληρωμής, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Η S&P έκανε λόγο για το καλύτερο προφίλ χρέους στην Ευρώπη, ενώ το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μικρό, δήλωσε ο κ. Watsa επικαλούμενος την πρόσφατη αξιολόγηση από τον οίκο.

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Watsa δήλωσε ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ότι είναι ισχυρές, ενώ ειδικά για τη Eurobank, στην οποία έχει επενδύσει η Fairfax, ανέφερε πως πέρυσι είχε κερδοφορία ενός διδ. ευρώ. «Δεν σκέφτομαι να πουλήσουμε ούτε μια μετοχή της Eurobank, πιστεύω ότι θα έχει εξαιρετικές επιδόσεις. Θα παραμείνουμε στην Ελλάδα για καιρό» είπε ο κ. Watsa.

Σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Ωστόσο, συμπλήρωσε, τα ισχυρά στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα περιορίζουν τον κίνδυνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Charles Dallara: Εντυπωσιάζει τους επενδυτές η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Ανάπτυξη 2% φέτος «βλέπει» το Φόρουμ των Δελφών – Αισιοδοξία παρά τον πληθωρισμό

DEF: Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News