Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 07:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι προσφορές των funds για την «Αριάδνη» των 13,9 δισ. ευρώ

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο των 13,9 δισ. της PQH

Σήμερα οι προσφορές των funds για την «Αριάδνη» των 13,9 δισ. ευρώ

Ώς «η μάχη των μαχών» περιγράφεται η διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» που έχει βγάλει προς πώληση η PQH και για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται σήμερα έπειτα από διαδοχικές αναβολές. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φθάνει στα 13,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα, γεγονός που ερμηνεύει και την εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων, που έχουν μάλιστα συνασπιστεί για τη διεκδίκησή του.

Συγκεκριμένα οι κολοσσοί στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δηλαδή Bain – Fortress και doValue συνασπίστηκαν με την Davidson Kempner – Cepal κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, υποβάλλοντας από κοινού προσφορά, ενώ την έκπληξη έκανε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, που εισήλθε «σφήνα» καταθέτοντας ανταγωνιστική προσφορά. Ο σουηδικός όμιλος Intrum με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, που ήταν επίσης φαβορί, αποσύρθηκε από την τελική διαδικασία διεκδίκησης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες ανάληψης της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου, κάτι που θα εκδηλωθεί σε δεύτερο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το Ellington έχει συνεπενδύσει μαζί με το ΤΜΕΔΕ και το ΤΧΣ στην τελευταία αύξηση μετοχικού της Attica Bank και διεκδικεί αυξημένο ρόλο στην επόμενη μέρα της τράπεζας μέσω της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται και της τιτλοποίησης των 2,6 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να ενταχθείστον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Οι προσδοκίες για το τίμημα

Ο πήχυς για το τίμημα που έχει θέσει η PQH ανέρχεται στα 720 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την άποψη που μεταφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία θεωρείται υψηλό, με δεδομένο ότι πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με οφειλές που προέρχονται από το παρελθόν και έχουν χαμηλά περιθώρια ανακτησιμότητας. Η αξία του χαρτοφυλακίου συνδέεται πάντως και με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φθάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειονότητα των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000, είναι οικιστικά ακίνητα, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:

  • 2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.
  • 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες οι οποίες έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, θα επιτύχει σημαντική απεμπλοκή από τον όγκο των κόκκινων δανείων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί, περιορίζοντας την «έκθεσή» της κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

DoValue: Αίτημα 6μηνης παράτασης για τις εισπράξεις του Ηρακλή

Στις εισπράξεις οφειλών Β2Β εισέρχεται η Intrum

Φινάλε για τον «Ηρακλή» με τιτλοποιήσεις 4,5 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News