ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε μηδενίζουν επικουρικές και εφάπαξ: Οι επόμενες πληρωμές 

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο είναι κάτι λιγότερο από 43.000

Πότε μηδενίζουν επικουρικές και εφάπαξ: Οι επόμενες πληρωμές 

Το νέο ορόσημο για τον ΕΦΚΑ πλέον αποτελεί το καλοκαίρι μέχρι το οποίο στοχεύουν να γίνει η εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ που εκκρεμούν.

Πόσες είναι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις 

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες, είναι κάτι λιγότερο από 43.000. Το προηγούμενο τρίμηνο εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις εκ των οποίων οι 27.000 μέσω αυτοματοποίησης 

Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΕΦΚΑ και για τις αιτήσεις εφάπαξ που πλέον βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στις 8.000 από 18.000 πέρυσι ενώ επιπλέον 2.500 εφάπαξ δεν μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους ή την εξοφλήσουν μετρητοίς. Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταβληθούν 7.500 εφάπαξ, ενώ στόχος είναι το στοκ των εκκρεμών εφάπαξ να εξαλειφθεί εντός του επόμενου τριμήνου.Μόνο τον Απρίλιο εκδόθηκαν 6.000 εφάπαξ μέσω αυτοματοποίησης. Τα νέα εφάπαξ μάλιστα θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Να σημειωθεί πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και σχεδόν όλες οι επικουρικές συντάξεις, 

Ποια βήματα έχουν γίνει 

Έχει καθιερωθεί ήδη προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Εάν παρόλα αυτά ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή το τρίμηνο, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Ενεργοποιείται ουσιαστικά η fast track διαδικασία (συντάξεις «εμπιστοσύνης»). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την έκδοση των συντάξεων. 

Η μεγάλη βέβαια πρόκληση τώρα που βρισκόμαστε σε εκλογικό περιβάλλον για τον ΕΦΚΑ είναι να μείνει αμείωτος ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων και κυρίως να μην πέσουν τα μολύβια λόγω εκλογών καθώς οι επικείμενες εκλογές αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο ώστε να μην ολοκληρωθούν οι στόχοι των εκκρεμών συντάξεων. Μάλιστα εάν υπάρξει στάση αναμονής και στον ΕΦΚΑ είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να συσσωρεύονται και νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις που θα περάσουν το κατώφλι των ληξιπρόθεσμων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι εκκρεμείς συντάξεις στο μικροσκόπιο των θεσμών – Ο κίνδυνος των εκλογών

Κ. Χατζηδάκης: Οι 7 μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τον ΕΦΚΑ στη νέα εποχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News