ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος στόχος για τον ΕΦΚΑ το 2023 να «κλείσουν» οι επικουρικές και τα εφάπαξ 

Νέος στόχος για τον ΕΦΚΑ το 2023 να «κλείσουν» οι επικουρικές και τα εφάπαξ 

Το 2022 κλείνει για τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας με μια μεγάλη επιτυχία αυτή του μηδενισμού των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Έτσι το 2023 κουβαλώντας την εκπλήρωση του μεγάλου στόχου, βάζουν πλώρη μέσα στο πρώτο εξάμηνο και για τον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ που εκκρεμούν.

Πόσες είναι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις 

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες,   είναι κάτι λιγότερο από 100.000 στις 97.000. Από αυτές το 30% αφορά συντάξεις του δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι επικουρικές του ιδιωτικού τομέα.

Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΕΦΚΑ και για τις αιτήσεις εφάπαξ που πλέον βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στις 8.500 από 18.000 πέρυσι. Τα νέα εφάπαξ μάλιστα θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Να σημειωθεί πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και οι επικουρικές συντάξεις, καθώς το μεγαλύτερο βάρος δίνεται αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια βήματα έχουν γίνει 

Έχει καθιερωθεί ήδη προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Εάν παρόλα αυτά ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή το τρίμηνο, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Ενεργοποιείται ουσιαστικά η fast track διαδικασία (συντάξεις «εμπιστοσύνης»). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την έκδοση των συντάξεων. 

Στην όλη διαδικασία βοηθά και το γεγονός πως πλέον οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης μπορούν να γίνονται ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ. Είναι ένα ακόμη μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών

Διαβάστε επίσης:

Οι 30.000 ξεχασμένοι φάκελοι στα υπόγεια: Πώς μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις

Έρχεται task force για τις «προβληματικές» συντάξεις

Χατζηδάκης: Αύξηση 7,75% για τους συνταξιούχους- 1 στους 2 θα πάρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News