BUSINESS & FINANCE

Οι εκκρεμείς συντάξεις στο μικροσκόπιο των θεσμών – Ο κίνδυνος των εκλογών

Οι εκκρεμείς συντάξεις στο μικροσκόπιο των θεσμών – Ο κίνδυνος των εκλογών

Στο μενού της δεύτερης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης  είναι και  οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις. Μετά τον μηδενισμό  των κύριων συντάξεων το 2022, το υπουργείο Εργασίας έχει ρίξει το βάρος του στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων με στόχο να μηδενιστούν  μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. 

Τα νούμερα που θα περάσουν το μικροσκόπιο των θεσμών 

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων  που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες,  έχει μειωθεί  κοντά στις 40.000 ενώ 20.000 υποθέσεις που βρίσκονται στον ΕΦΚΑ δεν έχουν περάσει ακόμη το κατώφλι των ληξιπρόθεσμων.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις, σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια, και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Tον Ιανουάριο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην οριστική έκδοση 17.000 επικουρικών συντάξεων, με την πλειονότητα των δικαιούχων να πληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου τόσο την επικουρική τους σύνταξη όσο και τα αναλογούντα αναδρομικά. Τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 26.000 επικουρικές συντάξεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αντίστοιχα ποσά αυτές τις ημέρες 

Ουσιαστικά οι πραγματικά ληξιπρόθεσμες υποθέσεις επικουρικής σύνταξης είναι αυτές οι 37.500 που στις 15 Μαρτίου έλαβαν και την προκαταβολή της επικουρικής μαζί με αναδρομικά για κάθε μήνα καθυστέρησης  που  ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα. Αυτές είναι  οι υποθέσεις ουσιαστικά που θα απασχολήσουν και τους θεσμούς και θα πρέπει να εκκαθαριστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο κίνδυνος των εκλογών 

Η εικόνα που θα επιδείξει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις συντάξεις δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων ετών όπου οι συνταξιούχοι  σε αναμονή ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Παρόλα αυτά, ο στόχος για τον μηδενισμό τους υπάρχει και το μεγάλο  στοίχημα και πρόκληση της κυβέρνησης είναι να μην «πέφτουν τα μολύβια» στον ΕΦΚΑ όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές και βέβαια κατά την περίοδο των εκλογών να μην κατέβουν εντελώς, καθώς οι επικείμενες  εκλογές αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο ώστε να μην ολοκληρωθούν οι στόχοι των εκκρεμών συντάξεων. Μάλιστα εάν υπάρξει στάση αναμονής και στον ΕΦΚΑ είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν  να συσσωρεύονται και νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις που θα περάσουν το κατώφλι των ληξιπρόθεσμων.

Διαβάστε επίσης: 

Νομοθετείται η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους και οι ρυθμίσεις χρεών

Σε περισσότερους συνταξιούχους η προκαταβολή της επικουρικής

Συντάξεις: Στο 50% το στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News