ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Στο 50% το στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολές

Συντάξεις: Στο 50% το στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολές

Από τις 80.000 επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε αναμονή, οι 43.000 υποθέσεις εκκαθαρίστηκαν. Τον Ιανουάριο, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην οριστική έκδοση 17.000 επικουρικών συντάξεων, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 26.000 επικουρικές συντάξεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αντίστοιχα ποσά στα τέλη Μαρτίου.  

Μέσα σε 2 μήνες εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών καθώς μετά τον μηδενισμό των κυρίων συντάξεων, όλες οι δυνάμεις και το «οπλοστάσιο» του ΕΦΚΑ έχουν πέσει στο μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

Οι επικουρικές ξεμπλόκαραν, καθώς πλέον για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων, ισχύει και η διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.  Οι επικουρικές συντάξεις εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ  (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. 

Για όσους συνταξιούχους δεν θα είναι στη τυχερή φουρνιά των επικουρικών συντάξεων που θα εκδοθούν, προβλέπεται να δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Στη συνέχεια, στους συνταξιούχους αυτούς δεν θα συνεχίσει να προκαταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ, αλλά θα πρέπει να περιμένουν τη λήψη της σύνταξης τους. Το ποσό που θα λάβουν τον Μάρτιο θα συμψηφιστεί με την οριστική επικουρική τους σύνταξη αλλά και το ποσό των αναδρομικών που δικαιούνται, με την εκκαθάριση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η προκαταβολή θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. 

Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης) και να έχουν υποβάλλει αίτηση πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το ακριβές πλήθος των δικαιούχων προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

·         δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή

·         οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή

·         έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΦΚΑ: Πότε θα πληρωθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης

Συνταξιούχοι: Τι θα πάρουν πριν το Πάσχα

Σε 40.000 συνταξιούχους η προκαταβολή της επικουρικής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News