Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 09:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ρυθμίσεις οφειλών 

ΕΦΚΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ρυθμίσεις οφειλών 

Εντός του Απριλίου αναμένεται να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για τα παλαιά χρέη στα ασφαλιστικά Ταμείο, ενώ λίγες εβδομάδες μετά, το αργότερο στις αρχές Μαΐου, πρόκειται να ξεκινήσουν και οι νέες ρυθμίσεις των 36 και 72 δόσεων για νέα χρέη. 

Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

Για τους οφειλέτες που έχασαν τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας, έως τις 31 Ιουλίου 2023, δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι δόσεις που έχουν χαθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι όσοι αναβιώσουν τις ρυθμίσεις έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και η αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται. 

Θα ακολουθήσει η ρύθμιση για όσους εργοδότες και επαγγελματίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Μπορούν να ενταχθούν, επίσης, στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών προς το ∆ημόσιο – Τι να προσέξετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News