ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγώνουν τα επιτόκια των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών 

Παγώνουν τα επιτόκια των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών 

Νέα τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας στο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το πάγωμα των επιτοκίων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα ρύθμιση θα είναι στα πρότυπα αυτής του υπουργείου Οικονομικών για το πάγωμα των επιβαρύνσεων που σχετίζονται άμεσα με τον υπολογισμό των τόκων και των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Έτσι και για τις ασφαλιστικές εισφορές κατ΄εξαίρεση και για ένα έτος δεν θα μεταβάλλονται τα επιτόκια που αφορούν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οφειλής και τους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής παραμένει 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 0,50% για κάθε μήνα σε περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Επιμήκυνση δόσεων 

Νέα ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους μια και καλή δίνεται σε όσους χρωστούν προς τον ΕΦΚΑ, καθώς αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Και αυτό γιατί με το ασφαλιστικό που τίθεται προς ψήφιση σήμερα, εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε e-ΕΦΚΑ και εφορία. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΚΕΑΟ, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι περισσότεροι από τους 340.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στην πάγια των 12 δόσεων και κάποια στιγμή σταμάτησαν να την εξυπηρετούν. 

Παρόλα αυτά, το επιτόκιο της ρύθμισης είναι μάλλον «τσουχτερό». Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο. Σύμφωνα και με την τελευταία αύξηση της ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης πλέον βρίσκεται στο 2% και εάν υπολογιστεί και η επιπλέον προσαύξηση του επιτοκίου όπως ορίζεται παραπάνω, πάμε σε μια ρύθμιση με επιτόκιο 7%.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίζουν σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15%.

Με την μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου ή η δημιουργία νέας οφειλής έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της ενώ θα γίνεται απαιτητό το σύνολο της οφειλής ενώ θα χάνεται και το δικαίωμα υπαγωγής σε νέα ρύθμιση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Υπ. Εργασίας: 11 ερωτήσεις–απαντήσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για εισφορές, χρέη και παραγραφή οφειλών

Σταθερά μένουν τα επιτοκία της… εφορίας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News