BUSINESS & FINANCE

Ασφαλιστικές οφειλές: «Αλμυρή» η νέα ρύθμιση προς τον ΕΦΚΑ

Ασφαλιστικές οφειλές: «Αλμυρή» η  νέα ρύθμιση προς τον ΕΦΚΑ

Νέα ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους μια και καλή  δίνεται σε όσους χρωστούν  προς τον ΕΦΚΑ, καθώς αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Και αυτό γιατί με την προτεινόμενη διάταξη του μίνι ασφαλιστικού που βρίσκεται σε δημόσια  διαβούλευση, εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε e-ΕΦΚΑ και εφορία. 

Παρόλα αυτά, το επιτόκιο της ρύθμισης είναι μάλλον «τσουχτερό». Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο. Σύμφωνα και με την τελευταία αύξηση της ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης πλέον βρίσκεται στο 2% και εάν υπολογιστεί και η επιπλέον προσαύξηση του επιτοκίου όπως ορίζεται παραπάνω, πάμε σε μια ρύθμιση με επιτόκιο 7%, αρκετά «τσουχτερή» μάλλον για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολία αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΚΕΑΟ, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι περισσότεροι από τους 340.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στην πάγια των 12 δόσεων και κάποια στιγμή σταμάτησαν να την εξυπηρετούν. 

Η ρύθμιση 

Οι οφειλέτες  μπορούν να ρυθμίζουν 

α) σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή
β) σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο. 

Η  αίτηση για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση υποβάλλεται:
α) Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για ληξιπρόθεσμες οφειλές του e-ΕΦΚΑ, πλην αυτών του πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), και για βεβαιωμένες στο ΚΕΑΟ οφειλές, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για τις οποίες η αρμοδιότητα είσπραξης ανήκει κατά νόμο αποκλειστικά στο ΚΕΑΟ.
β) Στον οικείο φορέα για ληξιπρόθεσμες οφειλές του πρώην ΝΑΤ και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, για τις οποίες η αρμοδιότητα είσπραξης δεν ανήκει κατά νόμο αποκλειστικά στο ΚΕΑΟ.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση 

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15%.
Με την  μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου ή η δημιουργία νέας οφειλής έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης και των  ευεργετημάτων της ενώ θα γίνεται απαιτητό το σύνολο της οφειλής ενώ θα χάνεται και το δικαίωμα υπαγωγής  σε νέα ρύθμιση.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΦΚΑ: Σε 24 δόσεις η πληρωμή οφειλών – Ποιοι εντάσσονται στη νέα πάγια ρύθμιση

Πόσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία: Ο χάρτης των οφειλών

Σε 24 από 12 δόσεις η πάγια ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News