Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 11:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Σε 24 δόσεις η πληρωμή οφειλών – Ποιοι εντάσσονται στη νέα πάγια ρύθμιση

ΕΦΚΑ: Σε 24 δόσεις η πληρωμή οφειλών – Ποιοι εντάσσονται στη νέα πάγια ρύθμιση

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, κυρίως για όσους χρωστούν έως και 10.000 ευρώ, εκτιμάται ότι θα δώσει η ρύθμιση των 24 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για νέους μικροοφειλέτες, που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση των 72 δόσεων, είτε γιατί τη συγκεκριμένη συγκυρία αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, είτε γιατί ήλπιζαν ότι θα υπάρξει μια νέα, καλύτερη ρύθμιση, αλλά και για οφειλέτες που μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις καθώς συνεχώς αυξομειώνονται οι οικονομικές αντοχές τους.

Στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες, ακόμη και αυτοί που χρωστούν 500 ή 1.000 ευρώ, οι οποίοι άλλωστε αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο 6μηνο για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΚΕΑΟ. Για αυτούς, αλλά και για τους 381.748 οφειλέτες που είχαν, στο τέλος Ιουνίου 2022, ενεργή τη ρύθμιση για συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ, παύει, υπό όρους, η ποινική δίωξή τους για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη προσέλευση του συνεπούς στη ρύθμιση οφειλέτη και των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ στο δικαστήριο προς επιβεβαίωση ότι η ρύθμιση τηρείται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΚΕΑΟ, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν εύκολα οι περισσότεροι από τους 340.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στην πάγια των 12 δόσεων και κάποια στιγμή σταμάτησαν να την εξυπηρετούν. Αντίστοιχα, χρήση της νέας ρύθμισης μπορούν να κάνουν και οι περίπου 10.000 κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που μπήκαν και στη συνέχεια βγήκαν από τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όσους βγήκαν από οποιαδήποτε άλλη ενεργή ρύθμιση. 

Ελπίδες βέβαια δημιουργούνται και για τους χιλιάδες μικροοφειλέτες, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται πως αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, και τον πίνακα που παρουσιάζει η «Κ», μέσα σε ένα έτος (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2022) αυξήθηκε κατά περίπου 70% η κατηγορία οφειλών μεταξύ 50 και 500 ευρώ, ενώ οι μισοί περίπου οφειλέτες χρωστούν ποσά από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως όλες οι κατηγορίες οφειλετών κατέγραψαν αύξηση, με τη δεύτερη μεγαλύτερη να αφορά επιχειρηματίες που οφείλουν μεταξύ 10.000-100.000 ευρώ, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 34%.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας ο στόχος είναι να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι στη νέα ρύθμιση.

Αναλυτικά, η νέα διάταξη που έχει ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο (βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 20 Οκτωβρίου) ορίζει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, έπειτα από αίτηση των οφειλετών, μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται:

α) Σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή 

β) Σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, κατά τη διάρκεια αυτής και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής:

α) Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

β) Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη εις βάρος του οφειλέτη. Αυτό ξεκαθαρίζεται άλλωστε και με το επόμενο άρθρο, στο μίνι ασφαλιστικό, το οποίο ορίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία επέρχονται οι παρακάτω συνέπειες, ως προς την ποινική μεταχείριση του οφειλέτη με την υπαγωγή στη ρύθμιση και εφόσον τηρούνται οι όροι της:

• Παραγράφεται το αξιόποινο, παύει η ποινική δίωξη εις βάρος του οφειλέτη. Η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Για την τυχόν απώλεια της ρύθμισης, ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί, με σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, τον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία και

• Αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News