Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 13:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: To 44% των νοικοκυριών περιορίζει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας 

Έρευνα: To 44% των νοικοκυριών περιορίζει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας 

Ένα ποσοστό ύψους 44% των νοικοκυριών της χώρας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω της ακρίβειας, ενώ ένα 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).  

Παράλληλα το 35% δηλώνει ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. 

Η πλειοψηφία όσων απάντησαν σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται πολύ και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λ.π. Λίγο ή πολύ απαντά το 28%. Το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.

Την ίδια στιγμή, το 56% όσων απάντησαν στην έρευνα, αισθάνονται σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι για το πώς αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το 43% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι, με το 9% από αυτούς να δηλώνουν σίγουρα αισιόδοξοι. Επιπρόσθετα, απαισιόδοξοι (σίγουρα και μάλλον) δηλώνουν το 53.3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50.9% των ελεύθερων επαγγελματιών/ αυτοαπασχολούμενων. 

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, όπως τονίζει το ΕΕΑ σε σχετική ανακοίνωση, είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι επιπτώσεις του, η πίεση  στο μέσο νοικοκυριό και τους μικρομεσαίους ιδιαίτερα επιχειρηματίες, αυξάνουν την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας τους. Το 55% δηλώνει ανήσυχο για τo μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75,4% στους υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα, το 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες/ αυτοαπασχολούμενους, αλλά και το 41,7% ανάμεσα στους επιχειρηματίες. 

Ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% πιστεύει ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί ως μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών. Μάλιστα, αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά όσων τα θεωρούν ως μηδενική βοήθεια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με 55.5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους με 51.7%. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης  συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών και του κόστους ζωής. Το 88,6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88,4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77,4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μείωση εισοδήματος για το 28% των νοικοκυριών – 6 στα 10 κάνουν περικοπές

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023

Στο μικροσκόπιο οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδομάτων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News