Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 14:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αναθεωρήθηκε η οδηγία για το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

ΤτΕ: Αναθεωρήθηκε η οδηγία για το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

Αναρτήθηκε σήμερα Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 202/1/11.03.2022, με την οποία προσδιορίζεται εκ νέου η διαδικασία εφαρμογής και η μεθοδολογία καθορισμού του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας και καταργείται η προηγούμενη ΠΕΕ 55/18.12.2015. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η νέα διαδικασία και μεθοδολογία συνάδει με την απλουστευμένη διαδικασία εφαρμογής του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας που καθιερώθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/878 (Capital Requirements Directive V – CRD V) και ενσωματώθηκε στις αναθεωρημένες διατάξεις του άρθρου 127 του ν. 4261/2014.

Τι είναι το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας αποτελεί εργαλείο μακροπροληπτικής πολιτικής που αποβλέπει στην αποτροπή της συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων και στη διαμόρφωση κατάλληλου επιπέδου πιστωτικής επέκτασης και μόχλευσης, τόσο στην ανοδική όσο και στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου. 

Το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας καθορίζεται σε ύψος από 0% έως 2,5% (και άνω του 2,5% σε εξαιρετικές περιπτώσεις). Εκφράζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού ανοιγμάτων σε κίνδυνο των ιδρυμάτων (πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων) που είναι εκτεθειμένα σε πιστωτικό κίνδυνο στην Ελλάδα.

Στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου, ο καθορισμός του ποσοστού του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας άνω του 0% δημιουργεί ένα απόθεμα κεφαλαίων πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα στο πλαίσιο της μικροπροληπτικής εποπτείας.

Έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη και ο περιορισμός της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης και μόχλευσης. Αντίθετα, στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου, η μείωση του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας μπορεί να ενθαρρύνει την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, αμβλύνοντας τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί ανά τρίμηνο την ένταση του κυκλικού συστημικού κινδύνου και την καταλληλότητα του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ και, κυρίως, πρόσθετους δείκτες για τη συσσώρευση του κυκλικού συστημικού κινδύνου, οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην ΠΕΕ 202/1/11.03.2022. 

Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί ότι το υφιστάμενο επίπεδο του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας είναι κατάλληλο και, κατά συνέπεια, διατηρείται αμετάβλητο, δημοσιεύεται σχετικό Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής: 

α) το ισχύον ποσοστό αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας, 

β) ο λόγος πιστώσεων προς ΑΕΠ και η τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ, 

γ) ο οδηγός αποθέματος ασφαλείας και 

δ) η αιτιολόγηση του ποσοστού του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας.

Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, η Τράπεζα της Ελλάδος καθορίζει ή προσαρμόζει το ποσοστό αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας και δημοσιεύει σχετική απόφαση με τη μορφή Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4261/2014.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων – Πόσο αυξήθηκε στα νέα δάνεια

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια το δ΄ τρίμηνο του 2021

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News