ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το επίδομα στους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το επίδομα στους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά

Ένα έκτακτο επίδομα  εφάπαξ, που θα δοθεί πριν το Πάσχα, εξετάζει η κυβέρνηση  για τους «χαμένους» συνταξιούχους των αυξήσεων, δηλαδή όσους είχαν προσωπική διαφορά και δεν είδαν πραγματική αύξηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι τουλάχιστον 140.000, ενώ το επίδομα θα είναι εν τέλει κλιμακωτό.

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος του επιδόματος

Τέσσερις  είναι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν από το υπουργείο Εργασίας για το επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους:

1) Εάν έλαβαν την αύξηση του 7,75%. Ανάμεσα σε  αυτούς που  αποκλείστηκαν  από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς συμπεριλαμβάνονται χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και υψηλοσυνταξιούχοι.

2) Το ύψος της σύνταξης. Όσο μικρότερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο το ποσό και αντίστροφα.

3) Στον αλγόριθμο του υπολογισμού θα μπει και το εάν οι εν λόγω συνταξιούχοι έλαβαν τα Χριστούγεννα επιταγή ακρίβειας.

4) Άλλος ένας παράγοντας είναι εάν οι συνταξιούχοι ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όλοι  οι παραπάνω παράγοντες θα συνεκτιμηθούν και θα προκύψει το τελικό ποσό που θα πρέπει να λάβει ο κάθε συνταξιούχος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάνει τα 300 ευρώ. 

Πάντως, σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά  είναι 910.000.

Το 83% εξ αυτών  είδε ενίσχυση του εισοδήματος, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα,  οι 260.000 από

αυτούς έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (είχαν λάβει και επιπλέον 250 ευρώ το Πάσχα) και 515.000 είδαν αύξηση συντάξεων μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Επομένως, οι εναπομείναντες, δηλαδή όσοι δεν ωφελήθηκαν μέσου κανενός μέτρου ενίσχυσης είναι 135.000. Στους εν δυνάμει συνταξιούχους πιθανόν να προστεθούν και άλλοι περίπου 400.000 που  έλαβαν στο τέλος Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις. 

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα σε αυτό το μήνα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως τον μήνα που τρέχει, οι συνταξιούχοι που έλαβαν την αύξηση του 7,75% για τον Φεβρουάριο με τις συντάξεις που πληρώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, τώρα με τις συντάξεις Μαρτίου που θα καταβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίου (22-24 Φεβρουαρίου) θα πάρουν και τα αναδρομικά των αυξήσεων που αφορούν τον μήνα Ιανουάριο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News