Business & Finance Σάββατο 10/09/2022, 07:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα ΔΕΘ: Τι περιμένουμε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού 

Ώρα ΔΕΘ: Τι περιμένουμε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού 

Λίγες ώρες απομένουν για την ομιλία του πρωθυπουργού στη φετινή 86η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα των επόμενων μηνών, αλλά και να σκιαγραφήσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. 

Τις προηγούμενες ημέρες, με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, τον πληθωρισμό αλλά και τη έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τα τελευταία κομμάτια του παζλ μπήκαν στην θέση τους. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης έναντι του ξέφρενου πληθωρισμού, ειδικά στο κόστος της ενέργειας και των καυσίμων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος. Ωστόσο για το 2023 η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα προκύπτει με βάση την κατανάλωση, ενώ επιπλέον επιδότηση θα προβλέπεται για τα νοικοκυριά που θα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 10%. 

Στα άλλα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από την ακρίβεια, αναμένεται η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ για φέτος τον χειμώνα. Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει 1,7 ευρώ το λίτρο αν δεν πέσει πολύ η διεθνής τιμή του πετρελαίου μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες

Τέλος, πολλές πιθανότητες κερδίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας για να αντιμετωπιστεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων. Το «voucher» σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους μπορεί να κοστίσει πάνω από 250-300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του μέτρου θεωρείται προτεραιότητα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων πλήττουν κυρίως τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass. Tο πιθανότερο είναι ότι δεν θα διατεθούν (τουλάχιστον προς το παρόν) τα 200 εκατ. ευρώ που κοστίζει η επιδότηση της αμόλυβδης. Πιθανό είναι να παραμείνει μόνο η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, που κοστίζει περίπου 30 εκατ. ευρώ ανά μήνα ή 90 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στόχευση στους νέους και στους συνταξιούχους 

Ένας από τους βασικούς άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού θα αφορά τους νέους με έμφαση στο θέμα της στέγασης. Το συνολικό πακέτο προβλέπει δράσεις όπως η επιδότηση ενοικίου, η χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας καθώς και το μοντέλο rent to own, δηλαδή με συμφωνία ενοικίασης και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Ένας δεύτερος άξονας θα αφορά τους συνταξιούχους, καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δουν αυξήσεις πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι, με το κονδύλι να είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. 

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη 

  • Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ Helexpo.
  • Στις 11:00 θα ακολουθήσει περιήγηση στα περίπτερα της Έκθεσης.
  • Στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.
  • Την Κυριακή στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ

Ακροβατώντας μεταξύ μέτρων στήριξης και επενδυτικής βαθμίδας

Ενεργειακή κρίση: Κίνητρα για επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News