Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 07:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Aπό χθες το απόγευμα οι συνταξιούχοι άρχισαν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους τις αυξημένες συντάξεις. Περίπου 1,7 εκατομμύρια θα δουν αυξήσεις της τάξεως του 7,75% ή λίγο μικρότερες λόγω της μικρής προσωπικής διαφοράς και περίπου 750.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν καθόλου πραγματική αύξηση,  αλλά μόνο λογιστική, λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς.

Αυτοί άλλωστε είναι και οι χαμένοι των αυξήσεων, ενώ μερίδα αυτών δεν πήραν ούτε την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να αντισταθμίσει την «χασούρα» τους και εξετάζει για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα περίπου 300-400 ευρώ εφάπαξ, πριν το Πάσχα, με τις πληροφορίες να λένε πως η έκτακτη ενίσχυση μπορεί να ανακοινωθεί και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Πρώτον, να δοθεί ένα ποσό οριζόντια  σε όλους. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το ποσό να είναι κλιμακωτό, να  αλλάζει δηλαδή  ανάλογα με την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου, καθώς σε αυτούς που έχουν αποκλειστεί από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς συμπεριλαμβάνονται χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και υψηλοσυνταξιούχοι.

Οι  δικαιούχοι του νέου έκτακτος επιδόματος 

1) 260.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά και είχαν προσωπική διαφορά 

2) 515.000 έχουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. 

Τρίτος κύκλος επιταγής ακρίβειας 

Ένας νέος κύκλος επιταγής ακρίβειας, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του υπουργείου Εργασίας στο MR, θεωρείται ένα «κλειδωμένο» μέτρο και έτσι πριν το Πάσχα αναμένεται να δοθεί ένα ποσό κοντά στα 300 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά με τα ίδια χαρακτηριστικά με τις επιταγές που δόθηκαν τα προηγούμενα Χριστούγεννα και Πάσχα δηλαδή σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, τα  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι πάλι τα ίδια, δηλαδή οι συνταξιούχοι που θα λάβουν την Τρίτη  επιταγή ακρίβειας  θα πρέπει σωρευτικά να ικανοποιούν τρία κριτήρια: Να  έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ) ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει  να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News