ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 250 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα το πάρουν – Ποιοι μένουν εκτός

Επίδομα 250 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα το πάρουν – Ποιοι μένουν εκτός

Το επίδομα των 250 ευρώ θα καταβληθεί σε 1.194.806 συνταξιούχους, με την «extra» επιδότηση να φτάνει στους δικαιούχους μέσα στις πρώτες  15 ημέρες του Δεκέμβριου. 

Το ποσό που θα λάβουν είναι κατά πενήντα ευρώ αυξημένο σε σχέση με το ποσό που έλαβαν το Πάσχα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η προσαύξηση των 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιταγή ακρίβειας για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας  θα πρέπει σωρευτικά να ικανοποιούν τρία κριτήρια.  Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση  όσοι  έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη φορά καθώς που είχε οριστεί στα 600 ευρώ) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ από τις 14.400 ευρώ που ίσχυε, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει  να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ την προηγούμενη φορά).

Το ατομικό εισόδημα όσο και το οικογενειακό, αφορά το ποσό τόσο από συντάξεις όσο και από άλλες πηγές. Δικαιούχοι, βέβαια είναι και όσοι παίρνουν τόσο προσωρινή όσο και προκαταβολή σύνταξης, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια  για το 2021. 

Η σχετική ρύθμιση ορίζει ότι χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
(e-Ε.Φ.Κ.Α.),

δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν απευθείας το επίδομα χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη διαδικασία από την πλευρά τους. 

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Ποια ζευγάρια συνταξιούχων μένουν εκτός 

Δύο συνταξιούχοι που λαμβάνουν 800 ευρώ σύνταξη έκαστος χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 19.200 ευρώ, ήτοι πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ και έτσι χάνουν το επίδομα.

Εάν το ζευγάρι συνταξιούχων λαμβάνει ο  ένας  800 ευρώ και ο άλλος 700 ευρώ, άρα έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 18.000 ευρώ, και σε αυτή τη περίπτωση θα μείνουν εκτός  επιδόματος. 

Δύο συνταξιούχοι με σύνταξη 700 ευρώ έκαστος αλλά ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, κόβονται από το επίδομα καθώς  ναι μεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο αλλά όχι το περιουσιακό.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ – Τα κριτήρια

Η υψηλότερη ανάπτυξη ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ

Ιωαν. Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News