ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατο μισθό από 741 έως 826 ευρώ προτείνουν οι φορείς 

Κατώτατο μισθό από 741 έως 826 ευρώ προτείνουν οι φορείς 

Προχωράει κανονικά η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό που θα μπει σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν αποστείλει από την Παρασκευή τις προτάσεις του όπως άλλωστε οριζόταν και στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας

Μετά από την ΓΣΕΕ που προτείνει αύξηση της τάξεως του 15,8% δηλαδή, κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ άλλη μια πρόταση αυτή του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΒΕ τοποθετεί τον κατώτατο μισθό κοντά στα 780 ευρώ. Στην έκθεση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται πως οι μακροοικονομικές της επιδόσεις, της ελληνικής οικονομίας το 2022 δείχνουν ανθεκτικότητα παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού καταγράφοντας σημαντικά ποσοστά πραγματικής μεγέθυνσης.

Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ έχοντας συνεκτιμήσει την τρέχουσα διάρθρωση της αγοράς της μισθωτής εργασίας, τον πληθωρισμό, την πορεία της οικονομίας αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις προτείνει μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% με 10%. Ως αντίδοτο του επιπλέον κόστους που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι προτάσεις των άλλων φορέων 

Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει πως η αύξηση θα πρέπει να είναι κάτω από το ύψος του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται πως για το 2023, σύμφωνα και με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 5%, άρα αποδεκτή κατά την ΤτΕ είναι μια αύξηση κάτω από το 5%. Τον πληθωρισμό θέτει ως πήχη στην εισηγητική του έκθεση για τον κατώτατο μισθό και το ΙΟΒΕ που σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να διαμορφωθεί στα 749 ευρώ.

Πιο φειδωλό είναι το ΚΕΠΕ, που συνεκτιμά τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 και προτείνει η αύξηση να μην ξεπερνά το 4%. Οδηγός και για την αύξηση που προτείνει η ΕΣΕΕ ο πληθωρισμός που σημαίνει πως η προτεινόμενη αύξηση είναι κοντά στο 5%. Η ΕΣΕΕ προτείνει επιπλέον πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από τον ΣΕΤΕ, προτείνεται αύξηση της τάξεως του 5,5% που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος θα αναπροσαρμοστεί στα 753 ευρώ. 

Τα επόμενα βήματα 

Οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν από το ΚΕΠΕ, το οποίο θα καταθέσει την τελική του πρόταση στον υπουργό Εργασίας. Το τελευταίο στάδιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που είναι η εισήγηση του υπουργού εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει χώρα έως και τις 10 Μαρτίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προχωρά η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό – Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι κοινωνικοί εταίροι

Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών: Ποια είναι τα σενάρια

Πόσους εθνικούς βασικούς κατώτατους μισθούς έχει η Ελλάδα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News