ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φρένο σε τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» βάζει η Attica Bank

Φρένο σε τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» βάζει η Attica Bank

Την επανεξέταση της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων μελετούν οι μέτοχοι και η διοίκηση της Attica Bank σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να κάνει η Τράπεζα. Στη βάση αυτή φαίνεται ότι εγκαταλείπεται μερικώς ή ακόμη και συνολικά το σχέδιο ένταξης των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και του κεφαλαιακού πλάνου που, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις,  πρέπει να υποβληθεί στην ΤτΕ έως την επόμενη εβδομάδα, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να «ισορροπήσουν» οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας με τις επιδιώξεις των μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ, του ΤΜΕΔΕ και της Ellington. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η τιτλοποίηση τμήματος των κόκκινων δανείων που βαραίνουν την Attica Bank, εκτός του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή, η διάρκεια του οποίου λήγει εντός του Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση αυτή η Τράπεζα μπορεί να πουλήσει το senior τίτλο της τιτλοποίησης σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς όμως να λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως συμβαίνει σήμερα για τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή, προκειμένου να πετύχει την απο-αναγνώριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό της. Εναλλακτική λύση αποτελεί η πώληση τμήματος των κόκκινων δανείων ή ακόμη και η διακράτησή τους στον ισολογισμό της Τράπεζας, παίρνοντας τις αναγκαίες προβλέψεις. Η λύση αυτή θα μπορούσε να είναι ελκυστική για τα συμφέροντα του Ellington ως μετόχου της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της Θεάς Άρτεμις, καθώς εφόσον αναλάβει την διαχείρισή τους θα επωφεληθεί εισπράττοντας προμήθειες. 

Αναζητούνται εναλλακτικές

Οι εναλλακτικές επιλογές αποτελούν αντικείμενο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί το βέλτιστο σενάριο που θα ξεκλειδώσει την αύξηση μετοχικού  κεφαλαίου της Τράπεζας, αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτή των τριών βασικών μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αξιολόγηση της DBRS το κόστος για την τιτλοποίηση στο πλαίσιο του Ηρακλή του χαρτοφυλακίου Omega ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί στα 322 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 170 – 180 εκατ. ευρώ περίπου υπολογίζεται το κόστος για τα στα χαρτοφυλάκια Astir 1 και 2, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι η λύση του Ηρακλή εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 490 εκατ. ευρώ ως άμεσες προβλέψεις, ανεβάζοντας τον λογαριασμό για την ΑΜΚ κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, εφόσον στα απαιτούμενα κεφάλαια προστεθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας, δηλαδή τον κλείσιμο καταστημάτων, την μείωση του προσωπικού και την μετατροπή της σε challenger bank.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΤτΕ, που έχει και τον τελικό λόγο για το κεφαλαιακό άνοιγμα, η απαιτούμενη ΑΜΚ προσδιορίζεται σε επίπεδο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό θεωρείτε επαρκές προκειμένου να αποκατασταθούν οι κεφαλαιακοί της δείκτες της Attica Bank. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ δεν στοχεύει σε μηδενικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος που σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός και άρα δεν θα μπορούσε να είναι και η απαίτηση του επόπτη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο «Ηρακλής» μπορεί να αυξήσει το δημόσιο χρέος – Τι εξετάζει η Eurostat

Νέα παράταση στο σίριαλ της Attica Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News