ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γάλα: Μειώνεται η παραγωγή, αυξάνονται οι τιμές

Γάλα: Μειώνεται η παραγωγή, αυξάνονται οι τιμές

Ολοένα και λιγότερο γεμίζει η καρδάρα με το γάλα, καθώς είτε αγελάδες και αιγοπρόβατα υποσιτίζονται λόγω του υψηλού κόστους ζωοτροφών είτε για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να τα οδηγούν τελικά στη σφαγή για το κρέας, θεωρώντας τη συνέχιση της εκτροφής ασύμφορη.

Τα στοιχεία για τις παραδοθείσες ποσότητες γάλακτος κατά το α’ εξάμηνο του 2022 ήρθαν να επιβεβαιώσουν απολύτως τις εκτιμήσεις των παραγόντων της γαλακτοβιομηχανίας που έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 4%-5% μιλώντας στην «Καθημερινή» στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι αυξημένες τιμές που δίνει η βιομηχανικά γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στους παραγωγούς προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος λόγω αύξησης της τιμής της ενέργειας και των ζωοτροφών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις: η βιομηχανία απορροφά μέρος μόνο των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες στα κέρδη της, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πλέον να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής του γάλακτος, του γιαουρτιού και των τυριών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κατά το α’ εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 331.730 τόνοι αγελαδινού γάλακτος έναντι 346.504 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, μείωση δηλαδή της τάξης του 4,26%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μείωση είχε καταγραφεί και το α’ τρίμηνο, αρκετά μικρότερη, όμως, 2,8%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενδεικτικό της ανησυχητικής -αν όχι προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο- παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τον αριθμό των παραγωγών. Έτσι, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 παρέδιδαν αγελαδινό γάλα περί τα 2.160 άτομα σε μηνιαία βάση, φέτος ο αριθμός τους κυμαίνεται στο επίπεδο των 1.950 παραγωγών. Μάλιστα, ενώ στις αρχές του έτους ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 2.000, από τον Απρίλιο κι έπειτα βρίσκεται σταθερά κάτω από τους 1.900. Την ίδια ώρα η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα ήταν τον Ιούνιο του 2022 0,51 ευρώ/κιλό από 0,38 ευρώ/κιλό ένα χρόνο πριν, αυξημένη δηλαδή κατά 34% περίπου.

Η κατάσταση δεν είναι ιδανική ούτε στην περίπτωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στις τιμές λιανικής της φέτας και σειράς άλλων τυριών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 517.840 τόνοι πρόβειου γάλακτος έναντι 527.784 τόνων το α’ εξάμηνο του 2021 (μείωση δηλαδή κατά 1,88%). Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα βρίσκεται στα επίπεδα του 1,21 ευρώ/κιλό από 0,93 ευρώ/κιλό πέρυσι, αυξημένη κατά 30% και πλέον. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν επίσης 113.606 τόνοι γίδινου γάλακτος έναντι 120.380 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2021 (μείωση 5,62%), ενώ η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου, στα 0,76 ευρώ/κιλό από 0,58 ευρώ/κιλό πέρυσι.

Τι επίπτωση υπάρχει στην τσέπη του καταναλωτή; Πλέον τα γαλακτοκομικά βρίσκονται στην «αιχμή» των ανατιμήσεων με την τιμή του φρέσκου γάλακτος να έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά 15,1% μέσα σε έναν χρόνο και κατά 10,55% από τις αρχές του χρόνου. Η τιμή του γιαουρτιού έχει αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου κατά 7% περίπου, ενώ οι τιμές των τυριών γενικά έχουν αυξηθεί κατά 15% περίπου από τις αρχές του χρόνου και κατά 19% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2021.  

Οι γαλακτοβιομηχανίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο για τη μείωση της βασικής πρώτης ύλης όσο και για τη συνέχιση των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής με βασικές παραμέτρους το γάλα, την ενέργεια, αλλά και τα υλικά συσκευασίας. Για μη εμφανή προοπτική μείωσης των ανατιμήσεων κάνει λόγο στην οικονομική της έκθεση η ΜΕΒΓΑΛ, ενώ η «Δωδώνη» επισημαίνει ότι οι τιμές παραγωγού ειδικά για το πρόβειο και το γίδινο γάλα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η ενεργειακή κρίση έφτασε στο τραπέζι μας: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Αντιµέτωπη µε διπλή κρίση η ελληνική βιομηχανία γάλακτος

ΘΕΣγάλα: Η απειλή πτώχευσης για το «συνεταιριστικό θαύμα» και η Όμηρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News