ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΘΕΣγάλα: Η απειλή πτώχευσης για το «συνεταιριστικό θαύμα» και η Όμηρος

ΘΕΣγάλα: Η απειλή πτώχευσης για το «συνεταιριστικό θαύμα» και η Όμηρος

Σε διαπραγματεύσεις με την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MR οι πιστώτριες τράπεζες του ΘΕΣγάλα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση ο συνεταιρισμός που πριν από μερικά χρόνια θεωρήθηκε το συνεταιριστικό θαύμα. 

Την ίδια ώρα, πάντως, η λειτουργία των λιγοστών αυτομάτων πωλητών γάλακτος που συνέχιζαν ακόμη να εξυπηρετούν τους καταναλωτές ανεστάλη. Είναι δε άγνωστο εάν ποτέ θα ξεκινήσει ξανά, καθώς ο νέος υποψήφιος επενδυτής δεν ενδιαφέρεται για το δίκτυο των αυτόματων πωλητών αλλά για το εργοστάσιο γάλακτος του ΘΕΣγάλα και τη συνέχιση της συνεργασίας με τους παραγωγούς, προκειμένου να προμηθεύεται από αυτούς γάλα. Οι όποιες εξελίξεις, πάντως, δεν αναμένονται νωρίτερα από το φθινόπωρο. Για την ώρα ο ΘΕΣγάλα παραμένει σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, προστασία η οποία αναμένεται να παραταθεί για ακόμη δύο μήνες. Εάν υπάρξει συμφωνία με την Όμηρος ή με όποιον άλλο επενδυτή, τότε θα καταρτισθεί η συμφωνία εξυγίανσης η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο. 

Σημειώνεται ότι το εμφιαλωμένο γάλα του συνεταιρισμού βρίσκεται στα ψυγεία αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τις οποίες έχει συνεργασία εδώ και μερικά χρόνια. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός των συζητήσεων με τον υποψήφιο επενδυτή βρίσκεται και το σύστημα των συνεταιριστικών γωνιών, των καταστημάτων με τοπικά προϊόντα, που είχαν λειτουργούσαν δίπλα από πολλούς αυτόματους πωλητές κι έφεραν την επωνυμία ΘΕΣγάλα συν. 

Στο τέλος του 2021 ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανέρχονταν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Στην αίτηση προληπτικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές ζητείται εξάλλου άμεσος δανεισμός του συνεταιρισμού με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του το 2021 διαμορφώθηκε σε 10,02 εκατ. ευρώ έναντι 13,08 εκατ. ευρώ το 2020 και 14,99 εκατ. ευρώ το 2019. 

Ο ΘΕΣγάλα, ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 στη Λάρισα από μια μικρή ομάδα 15 γαλακτοπαραγωγών, εισήγαγε το 2013 την καινοτομία των αυτόματων πωλητών γάλακτος και θεωρήθηκε τότε το «συνεταιριστικό θαύμα». Ωστόσο, από το 2016 και μετά εμφάνισε ζημίες και τα χρέη άρχισαν να συσσωρεύονται. Το 2019 υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού του. 

Η Όμηρος ΑΕΒΕ ιδρύθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1984 από την οικογένεια Γιαννίτση και παράγει τυριά (φέτα, λευκό τυρί), ενώ έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο στο ΓΕΜΗ ισολογισμό της, το 2019 ο κύκλος εργασιών της ήταν 26,72 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους 3,27 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι διαπραγματεύσεις περιορισμένου επιπέδου όμως είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με τη Φάρμα Κουκάκη για την απόκτηση του ΘΕΣγάλα. 

Διαβάστε επίσης: 

ΘΕΣγάλα: Ξανά σε προστασία από τους πιστωτές – Το σχέδιο σωτηρίας και η Φάρμα Κουκάκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News