Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 22:09
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Στηρίζει την Αστυπάλαια να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου

Παρουσία του Πρωθυπουργού και του CEO του Ομίλου Alpha Bank η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κυκλική οικονομία στην πράξη» της Alpha Bank στο Δημοτικό Σχολείο Αστυπάλαιας. 

Alpha Bank: Στηρίζει την Αστυπάλαια να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου

Το πρόγραμμα «Astypalea: smart & sustainable island», που έχει ως στόχο να καταστήσει το νησί ως πρότυπο στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μεσόγειο, υποστηρίζει η Alpha Bank μέσα από ένα τρίπτυχο δράσεων που περιλαμβάνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έως και την χρηματοδότηση της ηλεκτροκίνησης. 

Η πρώτη δράση αφορά την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Κυκλική οικονομία στην πράξη» που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών του νησιού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δημιούργησε η Alpha Bank με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo (Science Communication), το οποίο περιλαμβάνει κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων (workshops) στα σχολεία της Αστυπάλαιας.  

Τα workshops απευθύνθηκαν αρχικά στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και θα συνεχιστούν με τη νέα σχολική χρονιά, λαμβάνοντας χαρακτήρα ευρύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος για την επιμόρφωση καθηγητών και μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Στον πρώτο κύκλο εργαστηρίων, το περιεχόμενο επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και των εναλλακτικών λύσεων για τη διασφάλισή των φυσικών πόρων καθώς και στη χρήση της τεχνολογίας για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους. 

Ο πρωθυπουργός στο πρώτο έξυπνο και βιώσιμο θερμοκήπιο

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε τη βάση για το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο θερμοκήπιο, που κατασκευάστηκε στον κήπο του Δημοτικού Σχολείου από τους μαθητές μαζί με την εκπαιδευτική ομάδα της Τράπεζας και της ΜΚΟ SciCo. Το θερμοκήπιο είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά με πλαστικά μπουκάλια, που τα παιδιά του Δημοτικού συνέλεξαν και επαναχρησιμοποίησαν, ενώ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας χώρου και χώματος, οι οποίοι τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς και με κάδο κομποστοποίησης για την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων.  

Το πρωτότυπο περιβαλλοντικό αυτό έργο των παιδιών επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές και τους συνεχάρη για την προσπάθεια τους. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας παρουσίασαν στον πρωθυπουργό και τον CEO του ομίλου Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη τις αρχές λειτουργίας του θερμοκηπίου και τις λύσεις που βρήκαν προκειμένου να διασφαλίσουν την «κυκλική» λειτουργία του. 

«Αποδείξατε τι μπορούμε να κάνουμε, σε αυτό το καταπληκτικό θερμοκήπιο το οποίο φτιάξατε. Νομίζω ότι θα την κρατήσετε αυτήν την εμπειρία και καθώς μεγαλώνετε θα βρίσκετε και άλλους τρόπους να συμμετέχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, διότι αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη χρειαζόμαστε όλοι να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Με μικρές κινήσεις, μερικές φορές, μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα παιδιά.

«Η Alpha Bank δίνει το “παρών” στη μεγάλη πρωτοβουλία για να γίνει η Αστυπάλαια νησί-πρότυπο σε θέματα πράσινης μετάβασης. Ως η μόνη Τράπεζα στο νησί, στηρίζουμε την τοπική κοινωνία και οικονομία… και συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση για θέματα του περιβάλλοντος, βάζοντας την κυκλική οικονομία στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αστυπάλαιας και κυρίως των παιδιών, των αυριανών πολιτών της χώρας μας. Η ενεργή συμμετοχή και το χαμόγελο των μαθητών και δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας με κάνουν αισιόδοξο για την επιτυχία του εγχειρήματος», δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

«AstyBus» με τη στήριξη της Αlpha Bank

Η Alpha Bank είναι η Μεγάλη Χορηγός του «AstyBus», μιας καινούργιας οn-demand υπηρεσίας που θα λειτουργεί στην Αστυπάλαια, με τη χρήση ηλεκτρικών van, η οποία θα προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις των κατοίκων και των τουριστών, καθώς το δρομολόγιο του θα διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες των επιβατών, σε προνομιακές τιμές. 

Το «AstyBus»υλοποιείται από την Πολιτεία σε συνεργασία με τον όμιλο Volkswagen. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο νησί, ο CEO της Alpha Bank επισκέφθηκε το κέντρο διαχείρισης και φόρτισης ASTYBUS Hub, στο οποίο ξεναγήθηκε από υπευθύνους της Volkswagen, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volskwagen Group Dr. Herbert Diess. 

Χρηματοδότηση της ηλεκτροκίνησης

Η Τράπεζα συμμετέχει και στην κρατική δράση e-astypalea, με το καταναλωτικό δάνειο «Alpha Πράσινες Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση», που αποτελεί την ιδανική λύση χρηματοδότησης για την αγορά οικολογικού μέσου μεταφοράς με προνομιακούς όρους αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους της Αστυπάλαιας. 

Κατά την επίσκεψή του στην Αστυπάλαια, ο κ. Ψάλτης συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής της Alpha Bank κ. Ισίδωρο Πάσσα επισκέφθηκε το Κατάστημα της Τράπεζας, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα στο νησί. 

Τα Στελέχη της Διοίκησης συνομίλησαν με τον Διευθυντή και το Προσωπικό του Καταστήματος, με τις συζητήσεις τους να επικεντρώνονται στη στήριξη που παρέχει η Alpha Bank στην τοπική οικονομία και την κοινωνία, τόσο μέσω και των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί όσο και με την πλήρη αξιοποίηση των νέων εργαλείων τραπεζικής, με στόχο την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τους Πελάτες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αστυπάλαια: Μεγάλο ενδιαφέρον για υπηρεσίες ηλεκτρικής και έξυπνης μετακίνησης

Κυρ. Μητσοτάκης στο Reuters: H Ελλάδα διεκδικεί βασικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News