Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 07:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Τι απαντά για τον αποκλεισμό από προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ελλάκτωρ: Τι απαντά για τον αποκλεισμό από προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στον αποκλεισμό, για διάστημα 15 μηνών από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 14 Μαρτίου 2022, της Ελλάκτωρ από τη διεκδίκηση έργων που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε ο παγκόσμιος οργανισμός. Αιτία υπήρξε παλαιότερη υπόθεση ανάληψης έργου στην Κολομβία, που φέρεται να συνδέεται με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Κύκλοι της εταιρείας, σχολιάζοντας την εν λόγω δυσμενή εξέλιξη, σημειώνουν ότι λόγω ενεργειών διόρθωσης που υιοθετήθηκαν η ποινή περιορίστηκε στους 15 μήνες έναντι 25 αρχικά.

Το χρονικό διάστημα αποκλεισμού της Άκτωρ θα ήταν μικρότερο, «εάν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις εκδήλωσης της τότε ανώτατης διοίκησης της εταιρείας παραβατικής συμπεριφοράς». Όπως ακόμη, αναφέρουν η Άκτωρ, αλλά και άλλες εταιρίες του ομίλου, αντιμετώπισαν -ως συνέπεια παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018- σειρά εγκλήσεων, ελέγχων και ερευνών από ρυθμιστικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού), εποπτικά όργανα (OLAF) αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EBRD, EIB, Παγκόσμια Τράπεζα).  

Μεταξύ αυτών, από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 είχε ξεκινήσει διαδικασία επιβολής ποινής αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα λόγω μη κανονιστικής συμμόρφωσης για τη συμμετοχή της Άκτωρ σε έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας.  Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τα επίμαχα έγγραφα μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν υπογραφεί από το 2013.

Κατά τις ίδιες, προσκείμενες στην εταιρεία, πηγές, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η προηγούμενη διοίκηση της Άκτωρ είχε επιδιώξει συμβιβασμό με αποδοχή των κατηγοριών που θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες, δηλαδή, δε θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς. «Κατά το διάστημα αυτό, η εταιρία πέτυχε να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο της υπογράφοντας νέες, σημαντικές συμβάσεις» σημειώνουν.

Η νέα διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν αποδέχθηκε τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προχώρησε ακόμη, σε σειρά ενεργειών, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, που περιλαμβάνουν την άμεση απομάκρυνση των διοικητικών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο και διενέργεια εσωτερικού ελέγχου εντός του ομίλου. Την  πρόσληψη ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Ουάσιγκτον, με εξειδίκευση σε θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μαζί της και στόχο τη διευθέτηση του θέματος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να υπογράφει νέα μεγάλα έργα, όπως τα πρόσφατα έργα άνω του 1,2 δις στη Ρουμανία. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Άκτωρ απείχε εθελοντικά από χρηματοδοτούμενα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενίσχυσε και τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες και ως εκ τούτου, η απόφαση του δεκαπεντάμηνου αποκλεισμού από έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα έχει σημαντική επίδραση στα μεγέθη της εταιρείας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η περιορισμένη επίδραση σχετίζεται με το γεγονός ότι η απόφαση του παγκόσμιου οργανισμού αφορά νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα σε χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η Άκτωρ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει. Δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την εταιρεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την εταιρεία να «συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News