ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Τα δεδομένα του μετοχικού πολέμου

Ελλάκτωρ: Τα δεδομένα του μετοχικού πολέμου

Ύστερα από την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής για την απόκτηση ποσοστού 18,3% της Ελλάκτωρ από την Invesco Finance των επιχειρηματιών Καϋμενάκη – Μπάκου, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των δύο στρατοπέδων που διεκδικούν τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα;

Η πλευρά Καϋμενάκη – Μπάκου, αφότου εκπληρωθεί η δεσμευτική συμφωνία, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, για την απόκτηση του 18,3346% της Ελλάκτωρ, θα ελέγχει το 23,3%, συμμετέχοντας, σήμερα, με 5% στην κατασκευαστική. Ύστερα από τη συναλλαγή αυτή, το ποσοστό των αδελφών Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στο 2,2%.

Το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest B.V. ελέγχει σήμερα το 10,3% της Ελλάκτωρ, διαθέτοντας δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) για το 12,55% που ελέγχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος καταλάμβανε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας μέχρι το 2018. Πληροφορίες της αγοράς θέλουν το (δυνητικό) ποσοστό του 22,8% των Ολλανδών να ανέρχεται σε 35%, εάν ληφθούν υπόψη φίλια προς αυτό σχήματα.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι Ολλανδοί ελέγχουν επίσημα το 22,8% της Ελλάκτωρ, ποσοστό 51,7% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε σχήματα, funds και ιδιώτες υπό την μορφή «πακέτων» χαμηλότερων του 5%. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να ενισχύσουν το ποσοστό τους, πραγματοποιώντας νέες αγορές. Πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι σε αντίθεση με το 2018, οπότε εκδηλώθηκε το “proxy fight» μέσω της πρωτοβουλίας Change4ellaktor, σήμερα το ποσοστό των τραπεζών και των αμοιβαίων κεφαλαίων κατέρχεται σημαντικά του 10%. Αντίστοιχα, η συμμετοχή του Δημοσίου δεν ξεπερνάει το 2,5%. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν ότι το Δημόσιο και οι τράπεζες πρόκειται να τηρήσουν ουδέτερη στάση, όπως έπραξαν και πριν από περίπου δυόμιση χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η διεκδίκηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ αποτελεί ακριβό σπορ. Η πρωτοβουλία Change4Ellaktor χρηματοδοτήθηκε το 2018, οπότε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφωνόταν σε 290,1 εκατ. ευρώ, με 50 εκατ. ευρώ από το fund Farallon έναντι ενεχύρου των μετοχών των κ.κ. Καλλιτσάντση -αντιστοιχούν σε περίπου 23% που περιέρχεται στον έλεγχο της Invesco Finance- στην Ελλάκτωρ. Η δεσμευτική συμφωνία των επιχειρηματιών Καϋμενάκη και Μπάκου για την απόκτηση του 18,3% της Ελλάκτωρ εκτιμάται ότι συνοδεύεται με τίμημα της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι έχουν δαπανήσει επιπρόσθετο ποσό άνω των 17 εκατ. ευρώ για την απόκτηση-στις 11 Δεκεμβρίου- του 5% της Ελλάκτωρ, ενώ προτίθενται να καλύψουν, κατά το ποσοστό τους την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ.

Ελλάκτωρ: Τα δεδομένα του μετοχικού πολέμου-1

Σημαντικά κεφάλαια έχει, ήδη, τοποθετήσει και η Reggeborgh Invest που ακόμη δεν έχει ενεργοποιήσει το call option για το ποσοστό του Λ.Μπόμπολα.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, στις προοπτικές που εμφανίζει η εγχώρια κατασκευαστική αγορά καθώς επίκειται η δημοπράτηση, τα επόμενα χρόνια, έργων υποδομών ύψους 13,6 δισ. ευρώ. Αλλά και στα αποτελέσματα που, κατά τη σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ, έχουν επιτευχθεί μέσω της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor. Η Άκτωρ, όπως έχει υποστηρίξει η διοίκηση Καλλιτσάντση, έχει απαλλαγεί από τις ζημίες του παρελθόντος, με την εταιρεία να προγραμματίζεται να αξιοποιήσει κεφάλαια 40,8 εκατ. ευρώ (που θα προέλθουν από την επικείμενη ΑΜΚ) για την αποπληρωμή προμηθευτών και υποχρεώσεων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News