ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Δεν έρχονται αυξήσεις το 2022 – Στόχος τα σταθερά τιμολόγια και το 2023 

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Δεν έρχονται αυξήσεις το 2022 – Στόχος τα σταθερά τιμολόγια και το 2023 

Σταθερά θα μείνουν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ εφέτος, ενώ για το 2023 τα πάντα θα εξαρτηθούν από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της εισηγμένης

Τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 15 χρόνια σημείωσε ο κ. Σαχίνης, προσθέτοντας ότι για να συνεχιστεί η σταθερή τιμολογιακή πολιτική και του χρόνου θα πρέπει η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους.  Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, προχωρούν πρωτοβουλίες όπως η μείωση του κόστους σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες. 

Στο πλαίσιο, αυτό η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει και σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του προσωπικού της, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία πραγματοποίησε την τελευταία διετία 245 προσλήψεις, οι οποίες όπως είπε ο κ. Σαχίνης χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν. Για αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να υπάρξει ένα σύστημα που να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εταιρεία. 

Πέραν όλων των άλλων η ΕΥΔΑΠ προχωρά και σε νέες επενδύσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το ακριβότερο κόστος ενέργειας αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Η εταιρεία εξετάζει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή σειράς φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 40MW. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ (σ.σ. αλλά και της ΕΥΑΘ) στο Υπερταμείο, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης δήλωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόταση με την οποία θα επιλυθεί το θέμα που έχει ανακύψει από την δικαστική απόφαση. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της καθώς με όποιο τρόπο και αν επιλεγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ δεν θα αλλάξει.

Χρονιά ορόσημο το 2021 

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Σαχίνης χαρακτήρισε χρονιά ορόσημο για την εταιρεία, η οποία μπαίνει σε μία νέα εποχή με νέα εικοσαετή σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, έχοντας σημειώσει σημαντικά κέρδη, επιταχύνοντας έτσι τον μετασχηματισμό της και το επενδυτικό της σχέδιο.

«Το 20ετές αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα μετασχηματισμού και επενδύσεων που υλοποιείται, θέτουν την ΕΥΔΑΠ σε νέα τροχιά ανάπτυξης γεγονός που θα ωφελήσει τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους μετόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά 

Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το 2021 διαμορφώθηκε στα 360,8 εκατ. ευρώ από 330,3 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,2%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 30,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 66,1 εκατ. ευρώ το 2020. 

Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη εις νέον σε ποσό 29,82 εκατ. ευρώ (0,28 ευρώ/ μετοχή) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 97% των κερδών μετά από φόρους. Αλλά και την εξέταση της δυνατότητας για περαιτέρω διανομή μερίσματος από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΔΑΠ: Κέρδη 30,7 εκατ. ευρώ το 2021

Αντισυνταγματική η μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News