ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Capital Link: Τι είπαν οι τράπεζες στη Νέα Υόρκη

Capital Link: Τι είπαν οι τράπεζες στη Νέα Υόρκη

Στα πλάνα και στις προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών για το μέλλον, μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Ελληνικού Επενδυτικού Συνέδριο 23rd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “A New Era – A New Direction for Greece”, που πραγματοποιήθηκε  στην Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το New York Stock Exchange, μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, με την υποστήριξη των Κορυφαίων Χορηγών CITI & Tsakos Energy Navigation (TEN) Ltd, καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας.

Σε ειδικό πάνελ εκπρόσωποι των διοικήσεων από τις τέσσερις τράπεζες ανέλυσαν τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα, ενώ το Συνέδριο έκλεισε με επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε ο κ. Αλέξης Φωτακίδης, Partner & Head of Greece – CVC Capital Partners, με το “2021 Capital Link Hellenic Leadership Award”, για την εξαιρετική συμβολή του στην Ελλάδα. 

Το βραβείο αναγνωρίζει την συμβολή της CVC Capital Partners και του κυρίου Alex Fotakidis, τον εταίρο που ηγείται της ελληνικής επενδυτικής ομάδας καθώς, με το εντυπωσιακό και ευρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ελλάδα,  όχι μόνο συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, αλλά επίσης αναδεικνύουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Οι επενδύσεις της CVC Capital Partners προσδίδουν άμεση ώθηση στην ελληνική οικονομία και ψήφο εμπιστοσύνης που μπορεί να συνδράμει στην προσέλκυση επιπλέον ξένων επενδύσεων.

O κ. Xρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει διαγράψει θεαματική πορεία προόδου σε όλα τα επίπεδα, με επιτάχυνση τα τελευταία δύο έτη. H εξυγίανση των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κεφαλαιακή ενίσχυση, η αποκατάσταση της οργανικής κερδοφορίας, αλλά και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες όπως το digital banking και το asset management, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά για την εξέλιξη του κλάδου. Για πολλά έτη οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν τη μια κρίση μετά την άλλη. Σήμερα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν σε επίτευξη αποδόσεων και βιώσιμη ανάπτυξη σε ευθεία σύγκριση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό ανταγωνισμό. Παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων, αντικρίζουμε την περίοδο με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για επιτυχία. Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά την εκτίμηση μικρής επιβράδυνσης της οικονομίας το 2022.

Ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής – CFO της Alpha Bank, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διαχείριση των προβλημάτων του παρελθόντος και επέδειξε εκτελεστική ικανότητα και λειτουργική ανθεκτικότητα, ειδικά λαμβανομένων υπόψη των προκλήσεων που έθεσε η πανδημία. Το τεράστιο άλμα που έγινε το 2021 όσον αφορά την απομόχλευση των μη κύριων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει θετική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ η έμφαση μεταφέρεται όλο και περισσότερο προς την ενίσχυση του Ισολογισμού, την επιχειρηματική ανάπτυξη και την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων για τους Μετόχους. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε αρκετά ισχυρή θέση όσον αφορά τη διαχείριση της βάσης κόστους. Η συγκέντρωση στον κλάδο οδήγησαν στην υλοποίηση συνεργειών και η αναδιάρθρωση των ισολογισμών βελτίωσε την αποδοτικότητα. Περισσότερα οφέλη αναμένεται να καταγραφούν κατά τα επόμενα έτη. Όσον αφορά την Alpha Bank, η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε με τη μείωση των προβληματικών στοιχείων του Ενεργητικού κατά Ευρώ 16 δισ. το 2021 και με την αποεπένδυση από μη κύριες τραπεζικές δραστηριότητες κατοχύρωσε μία αξιοσημείωτη μείωση των δαπανών ήδη εντός του 2022. Περαιτέρω οφέλη από την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Τράπεζας θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για τον περιορισμό της βάσης κόστους το 2024. Η βελτιστοποίηση των φυσικών δικτύων προς όφελος των ψηφιακών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας με την αρωγή της τεχνολογίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η απλοποίηση της οργανωτικής δομής και ο εξορθολογισμός των εργασιακών χώρων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας. Η Alpha Bank επενδύει πιο αποφασιστικά στην ψηφιακή της στρατηγική από το 2017 και διαπιστώνει ήδη ότι οι συναλλαγές μέσω των ψηφιακών δικτύων κατέχουν πλέον τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των συναλλαγών. Το 2021, για πρώτη φορά, ο αριθμός των συναλλασσόμενων Πελατών μέσω της υπηρεσίας myAlpha Mobile της Τράπεζας ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό των συναλλασσόμενων Πελατών μέσω της υπηρεσίας myAlpha Web, γεγονός που σηματοδοτεί ένα έτος όπου η ψηφιακή τραπεζική στράφηκε περισσότερο από ποτέ στις συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου. Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές του τομέα αυτού. Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της οικονομίας και η Κυβέρνηση υποστήριξε τις σχετικές προσπάθειες προσφέροντας ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και ψηφιακή πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση, με τρόπους που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση προς τα νέα δεδομένα και αλλάζουν τις συμπεριφορές που διαμορφώνουν τα επιχειρηματικά μας μοντέλα προς την ίδια κατεύθυνση.   

Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά τον πληθωρισμό αναμφίβολα θα ασκήσουν πίεση στη βάση κόστους, αλλά η επίπτωσή τους αναμένεται να είναι περιορισμένη και θα πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με τα θετικά αντισταθμιστικά στοιχεία των υψηλότερων επιτοκίων και των ενεργειών μείωσης του κόστους που είναι διαθέσιμα για όλες τις τράπεζες. Κατά την τελευταία δεκαετία, συνηθίσαμε σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός ή ακόμα και αρνητικός και οι τράπεζες αναπροσάρμοζαν το μοντέλο λειτουργίας τους για να μειώσουν τη βάση κόστους σε απόλυτα μεγέθη. Η διαδικασία αυτή πλησιάζει προς το τέλος της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς εισερχόμαστε σε μία περίοδο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, ο εξορθολογισμός του κόστους δεν θα πρέπει να κρίνεται με βάση τη μείωση του κόστους σε απόλυτα μεγέθη, αλλά με αναφορά στη σχέση μεταξύ του ρυθμού αύξησης των καθαρών εσόδων έναντι του ρυθμού αύξησης των λειτουργικών εξόδων.

Ο κ. Luca Maiorana, Επικεφαλής του τομέα Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για την Αναδυόμενη Ευρώπη στην Barclays Investment Bank, δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν μια ιστορία επιτυχίας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο. Μάλιστα, παρά μια δεκαετία δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ο Ελληνικός τραπεζικός τομέας πέτυχε μια εντυπωσιακή μείωση των NPE, από περίπου 50%, πριν από λίγα χρόνια, σε σχεδόν μονοψήφιο ποσοστόφέτος, γεγονός που επιτεύχθηκε μέσω του προγράμματος Ηρακλής (“HAPS”). Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να έχουν καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις αγορές χρέους και ιδίων κεφαλαίων, έστρεψαν την προσοχή τους στην οργανική κερδοφορία και αύξησαν τους όγκους με αποτέλεσμα την αύξηση του core income προ προβλέψεων. Έχοντας ως βάση τη βελτίωση της κερδοφορίας, τις αυξήσεις ιδίων κεφαλαίων και χρέους και την εκτέλεση συναλλαγών ενίσχυσης κεφαλαίου, η κεφαλαιακή βάση του κλάδου κατέγραψε περαιτέρω βελτίωση. Το θετικό αυτό σκηνικό θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν επαρκώς τη δεδομένη φάση γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ενώ ταυτόχρονα θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.   

Η κα. Elizabeth McCaul, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφέρθηκε στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με της τράπεζες για να προλάβει πιθανούς κινδύνους και δευτερογενείς επιπτώσεις. Η κα. McCaul τόνισε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκίνησαν το 2022 με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, και μολονότι οι άμεσες επιπτώσεις του πολέμου είναι περιορισμένες, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για πιθανούς μεσοπρόθεσμους κινδύνους. Η κα. McCaul παρουσίασε επίσης τις εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΤ για την περίοδο 2022-24 όπως είναι η διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, η ανάγκη οι τράπεζες να αναπτύξουν υγιή μέτρα προστασίας από κυβερνοαπειλές, η αντιμετώπιση νεοεμφανιζόμενων κινδύνων όπως είναι οι περιβαλλοντικοί και κλιματικοί κίνδυνοι, και η ανάπτυξη στρατηγικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξήρε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχουν κάνει ως προς τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2017 και ιδιαίτερα το 2021 με την υποστήριξη του προγράμματος «Ηρακλής». Επίσης, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως είναι η ανάγκη για ενδυνάμωση της κερδοφορίας τους μέσα από προγράμματα μετασχηματισμού για τον περιορισμό του κόστους και την επίτευξη επαρκών και επαναλαμβανόμενων κερδών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών και προμηθειών.

Ο κ. Χρίστος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις. Η οικονομική ανάπτυξη θα έχει κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις ενισχυόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με  δυνατότητα περαιτέρω μόχλευσης μέσω του τραπεζικού συστήματος, σε επίπεδα που αναμένονται να υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη. Μετά τη δεκαετή κρίση χρέους στην Ελλάδα που έπληξε την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν αποκαταστήσει πλέον τους ισολογισμούς τους και αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της μόχλευσής τους, συνεπικουρούμενοι από την αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, των εισοδημάτων, καθώς και της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης. 

Λαμβάνοντας υπόψη την έμφαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε έργα πράσινης ανάπτυξης και, ιδίως, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η στρατηγική θέση της ΕΤΕ ως πρωτοπόρου Τράπεζας στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων στην Ελλάδα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επίκαιρη. Αξιοποιώντας το αναβαθμισμένο μοντέλο παροχής υπηρεσιών μας και την ανανεωμένη προσφορά προϊόντων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα άνω του €1,5 δισ. σε ετήσια βάση για την επόμενη τριετία, αντισταθμίζοντας πλήρως την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους από το τελευταίο σκέλος μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, τις πρόσθετες δαπάνες έκδοσης χρέους βάσει των απαιτήσεων MREL, και τη σταδιακή ολοκλήρωση του Προγράμματος Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO). 

Κεφαλαιοποιώντας το επιτυχημένο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Τράπεζας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αναμένουμε συνέχιση του ρυθμού αύξησης των εσόδων από προμήθειες σε διψήφια νούμερα για την επόμενη τριετία. Βασικές πηγές της αύξησης αυτής θα είναι η ενίσχυση των χορηγήσεων, οι προμήθειες υπηρεσιών διαμεσολάβησης και, κυρίως, οι επιτυχημένες προσπάθειές μας να αυξήσουμε τις σταυροειδείς πωλήσεις, με έμφαση τα επενδυτικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, εκμεταλλευόμενοι την ευρεία πελατειακή μας βάση, η οποία εστιάζεται κατά κύριο λόγο στις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει η επιτυχημένη και ταχεία μετάβαση μας στα ψηφιακά κανάλια που αποτελούν πλέον το κυρίαρχο κανάλι για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών. Η ΕΤΕ εισάγει στην ελληνική τραπεζική αγορά καινοτόμες ψηφιακές λύσεις, μεταξύ των οποίων είναι η ψηφιακή εγγραφή νέων πελατών (onboarding), η ολοκληρωμένη end-to-end ψηφιακή διαδικασία χορήγησης δανείων, και τα πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής. Στόχος μας είναι να παραμένουμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην ψηφιακή τεχνολογία της χώρας, σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς αξιοποιούμε την αναπτυξιακή δυναμική της αγοράς.»

Ο κ. Jose Manuel Gasalla, Partner στην Oliver Wyman δήλωσε ότι μετά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες να ξεπεράσουν με επιτυχία τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού, βλέπουμε πλέον τον κλάδο να εστιάζει σε προγράμματα λειτουργικού μετασχηματισμού που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επικεντρωθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που προκύπτουν από τον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος θα απαιτήσουν προσεκτική διαχείριση για την επιτυχή πλοήγηση σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον εν μέσω προγραμμάτων λειτουργικής βελτίωσης μεγάλης κλίμακας.

O κ. Θοδωρής Γναρδέλλης, CFO της Τράπεζας Πειραιώς, σχολίασε πως η βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2021 παρουσίασε τεράστια βελτίωση. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του κλάδου στο τέλος της χρονιάς που πέρασε διαμορφώθηκαν στα €18δισ ή σε δείκτη 13%, από το ιστορικό υψηλό των περίπου €110 δις ή δείκτη 50% πριν από λίγα χρόνια. Για τις 4 συστημικές τράπεζες, ο μέσος δείκτης NPE στα τέλη του 2021 διαμορφώθηκε σε περίπου 10%. Η εξυγίανση των ισολογισμών συντελέστηκε με την καθοριστική συμβολή του προγράμματος Ηρακλής, σε συνδυασμό με το θετικό μακροοοικονομικό περιβάλλον, καθώς και την πρόοδο των θεμελιωδών των τραπεζών σε όλο το εύρος της δραστηριότητάς τους. Παράλληλα με τις μη οργανικές κινήσεις εξυγίανσης, οι τάσεις ήταν εξαιρετικά θετικές και στην οργανική κίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κίνηση αυτή επηρεάστηκε από τη λήξη των μορατορίων πληρωμών λόγω Covid ειδικά κατά το πρώτο μισό του 2021, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Σήμερα, η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών, μαζί με την οργανική κερδοφορία και την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News