Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 10:32
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πτωτική η πορεία των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της Αθήνα τον Ιανουάριο

Πτωτική η πορεία των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της Αθήνα τον Ιανουάριο

Επιδεινώθηκε η αρνητική πορεία στις πωλήσεις λιανικής αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Αθήνας, μια πτώση που όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είχε ήδη αμυδρά ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Δείκτης Λιανικής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τον Ιανουάριο του 2022 (ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με την  Ελληνική Στατιστική Αρχή) καταγραφεί διψήφια πτώση κατά 11,8 % σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ το γενικό σύνολο του Δείκτη Λιανικής που περιλαμβάνει και τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, δείχνει μόνο οριακή πτώση κατά 0,65%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, αναφέρεται στα στοιχεία πωλήσεων λιανικής χωρίς τους κλάδους τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων.

Τα πρόσφατα εξειδικευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δεν περιλαμβάνουν τους κλάδους που με τις διακυμάνσεις τους και το τεράστιο μέγεθός τους επηρεάζουν άδικα θετικά ή αρνητικά τα αποτελέσματα, επαληθεύουν επακριβώς την πραγματικότητα της αγοράς για τον μήνα Ιανουάριο, όπως την είχε προαναγγείλει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που αφουγκράζεται τον σφυγμό του λιανεμπορίου μέσα από την άμεση επαφή με τα μέλη του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγχρόνως, επισημαίνεται ότι η πάγια θέση του Συλλόγου είναι να γίνεται η σύγκριση των στοιχείων του Ιανουαρίου 2022 με τα αντίστοιχα του 2020 που ήταν μαζί με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, οι τελευταίοι μήνες κανονικότητας πριν την εκδήλωση της πανδημίας και όχι με αυτά του 2021 που η αγορά ουσιαστικά υπολειτουργούσε ή ήταν κλειστή.

Με αφορμή τη σημερινή δημοσίευση των στοιχείων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η επεξεργασία των εξειδικευμένων στοιχείων επαναφέρουν τους αριθμούς στη σωστή τους διάσταση αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση της αγοράς, όπως συνεχώς ανέφερα σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις μου. Είναι πλέον τεκμηριωμένο και με επίσημα στοιχεία, πως η αρνητική  επίπτωση στην αγορά έγινε φανερή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και γιγαντώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και δυστυχώς προβλέπω ότι οι ίδιες αντίξοες συνθήκες θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο για το εμπόριο, η έλλειψη ρευστότητας, η άνοδος του κόστους ενέργειας και μεταφορών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά. Το αίτημα μας προς την ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιοποιεί τον “Δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών” έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στη διάθεσή μας την πραγματική εικόνα της αγοράς, ώστε οι παρεμβάσεις μας να βασίζονται μόνο σε τεκμηριωμένα στοιχεία. Για άλλη μία φορά νιώθω την επιτακτική ανάγκη να τονίσω ότι το αίτημα μας για στοχευμένη και αναλογική στήριξη του λιανεμπορίου, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να έχουμε τώρα απώλειες παραγωγικών μονάδων της χώρας, ενώ τα σωστά μέτρα της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε σχεδόν ανώδυνα την υγειονομική κρίση».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News