ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι παρενέργειες του πολέμου στην ελληνική αγορά: Από το αλεύρι ως τα καρπούζια

Οι παρενέργειες του πολέμου στην ελληνική αγορά: Από το αλεύρι ως τα καρπούζια

Το πρωί της Πέμπτης σε κατάστημα κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ δύο υπάλληλοι τακτοποιούσαν στα ράφια τα σπορέλαια: ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και σογιέλαιο. Δεν έβαζαν καινούργιες συσκευασίες, απλώς μετακινούσαν μπροστά τις συσκευασίες που βρίσκονταν πίσω. Είναι η συνήθης πρακτική για να μην φαίνονται άδεια τα ράφια, όταν δεν έχεις άλλα προϊόντα για να βάλεις και την είχαμε ζήσει τις εποχές της κατάρρευσης του «Μαρινόπουλου» και του «Βερόπουλου». Αφαιρούσαν επίσης κάποια ταμπελάκια με τιμές που αντιστοιχούσαν σε κωδικούς προϊόντων που είχαν τελειώσει και δεν υπήρχαν πλέον στις αποθήκες του καταστήματα άλλα για να τα τοποθετήσουν στα ράφια. Αν και η εν λόγω αλυσίδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν αγοράς από τα φυσικά της καταστήματα για ορισμένα προϊόντα, θεωρείται πιθανό ότι θα το πράξει τις επόμενες ημέρες. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η εν λόγω αλυσίδα κάθε άλλο παρά καταρρέει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εικόνα αυτή δεν συνοδευόταν από σκηνές πανικού με καταναλωτές να σπεύδουν να βάλουν στα καρότσια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και να να αρπάζουν τα προϊόντα μέσα από τις κούτες, πριν καν προλάβουν οι υπάλληλοι να τα τοποθετήσουν στα ράφια. Εικόνες που τις ζήσαμε τελευταία φορά πριν από το πρώτο lockdown του 2020.  

Τι δείχνουν τα παραπάνω; Ότι μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα επάρκειας προϊόντων στην παρούσα φάση ή τουλάχιστον σοβαρό πρόβλημα επάρκειας, όμως επιχειρήσεις και κυβέρνηση λαμβάνουν τα μέτρα τους, καθώς ουδείς γνωρίζει αλλά ούτε και μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Άλλωστε, ακόμη και εάν ο πόλεμος τελείωνε σε λίγες ημέρες, καλλιέργειες δύσκολα θα υπήρχαν στην Ουκρανία, ενώ ούτε εξαγωγές από τη Ρωσία πρόκειται να γίνουν, καθώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τα ρωσικά αντίποινα από την άλλη θα συνεχισθούν. Η όποια αναπλήρωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, γίνει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή από την παραγωγή του νότιου ημισφαιρίου, θα είναι πολύ πιο ακριβή, τόσο διότι οι τιμές στην πρώτη περίπτωση είναι παραδοσιακά υψηλότερες και τώρα ακόμη περισσότερο είτε το μεταφορικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο (στη δεύτερη περίπτωση).

Το ζήτημα της επάρκειας αποθεμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμευτοχη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, ενώ μες στην εβδομάδα ψηφίσθηκε και η διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπορέλαια. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για πολλούς μήνες ακόμη, με εξαίρεση το ηλιέλαιο.

Το ίδιο υποστηρίζει και η αγορά με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεγάλο μέρος των οποίων, έχει προχωρήσει σε επιβολή πλαφόν στις αγορές αλεύρων, σπορελαίων, αλλά ακόμη και ζάχαρης, να προσδίδουν στην πρακτική τους αυτή προληπτικό χαρακτήρα. Στην επιβολή πλαφόν αγοράς στο αλεύρι, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο έχει προχωρήσει στα φυσικά της καταστήματα και στις ηλεκτρονικές παραγγελίες η «ΑΒ Βασιλόπουλος», η MyMarket αλλά μόνο για ηλιέλαιο, ενώ πλαφόν σε αλεύρι, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο πρόκειται να εφαρμόσει μες στην εβδομάδα και η Lidl Ελλάς. H «Σκλαβενίτης» για την ώρα έχει επιβάλλει πλαφόν μόνο στις ηλεκτρονικές παραγγελίες αλευριού, ηλιελαίου, αραβοσιτελαίου και λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης.

Η κυριότερη παράμετρος πάντως που απειλεί την εγχώρια, αλλά και την παγκόσμια παραγωγή, φυτική και ζωική (λόγω αύξησης κόστους παραγωγής ζωοτροφών), είναι η εκτόξευση της τιμής των λιπασμάτων σε τιμές ρεκόρ, μετά από την απόφαση της Ρωσίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα των προϊόντων αυτών, να απαγορεύσει την εξαγωγή τους. Επίσης, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, οδήγησε μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στη μείωση της παραγωγής. Προβλήματα δε είχε προκαλέσει πριν από τη ρωσική εισβολή, η απαγόρευση εξαγωγών ποτάσας από τη Λευκορωσία, τη μεγαλύτερη παραγωγό ποτάσας, συστατικό που επίσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων.

Η περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους παραγωγής λόγω των λιπασμάτων ήδη προκαλεί σκέψεις στους παραγωγούς να μην προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο. «Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών. «Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών», επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στο τελευταίο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαρτίου.

Στην Ελλάδα τα πρώτα «κρούσματα» αφορούν τις φυτεύσεις πεπονιών και καρπουζιών, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 30% με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στην επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και δη των ανατιμήσεων στα λιπάσματα. Το αυξημένο κόστος σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια, αλλά και υλικά συσκευασίας απειλεί την παραγωγή και άλλων προϊόντων, υψηλού μάλιστα εξαγωγικού προφίλ, όπως είναι για παράδειγμα τα ροδάκινα.

Διαβάστε επίσης:

«Ιστορικό» πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν σε αλεύρι και σπορέλαια – «Κόφτης» και στη ζάχαρη

Θα φάει ο Πούτιν το ψωμί του πλανήτη; Η χώρα που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News