Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 12:31
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Ο «χάρτης» της απασχόλησης

ΕΛΣΤΑΤ: Ο «χάρτης» της απασχόλησης

Στα 3.926.812 άτομα ανήλθε ο αριθμός των απασχολουμένων στο τρίτο τρίμηνο, μια χρονική περίοδο κατά την οποία είχε αρθεί  το καθεστώς περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, αν και παρέμεναν σε ισχύ ειδικοί κανόνες λειτουργίας στις επιχειρήσεις. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 2,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 1,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το γ΄τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 756.424 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2%, έναντι 16,7% του προηγούμενου τριμήνου και 16,4% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

ΕΛΣΤΑΤ: Ο «χάρτης» της απασχόλησης-1

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.394.091 άτομα. Ειδικότερα, οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.210.357 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στο τρίτο τρίμηνο παρατηρείται μικρή υποχώρηση της επίδρασης της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Η απουσία από την εργασία και τα άτομα που δεν εργάζονται αλλά αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν μειώθηκαν σε σχέση με το Β΄ τρίμηνο 2020, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν. Η εργασία στο σπίτι δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2020.

Όσον αφορά την τηλεργασία, οι χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ο κλάδος που παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό εργασίας από το σπίτι.

ΕΛΣΤΑΤ: Ο «χάρτης» της απασχόλησης-2

Κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2020 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,5%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζεται αύξηση για τους μισθωτούς (3,1%) και αύξηση για τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (6,8%). Σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάζεται αύξηση για τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (10,2%) και μείωση στις υπόλοιπες κατηγορίες. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 7,2%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη (-9,9%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-11,0%). Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (8,4%) και έχει μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-26,7%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (24,0%) και οι επαγγελματίες (19,6%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ειδικευμένους τεχνίτες (6,8%) και η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (-7,4%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (9,2%) και στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,7%) και η μεγαλύτερη μείωση στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-12,0%).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News