ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του δικτύου 5G

Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του δικτύου 5G

Ύστερα από την ολοκλήρωση, χθες, του διαγωνισμού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση φάσματος 5G, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα αναπτυχθεί το δίκτυο πέμπτης γενιάς. Σε αυτό αναφέρθηκε, χθες, κατά την τοποθέτησή του στο διαδικτυακό συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κώστας Μασσέλος.

Ενδεικτικά, για τα 700MHz (σημ.: οι πάροχοι έχουν αποκτήσει φάσμα 700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) οι στόχοι κάλυψης για ταχύτητα 100 Mbps (downlink) προβλέπουν μέσα στην επόμενη τριετία την κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί το 60% του ελληνικού πληθυσμού, όπως και του 60% των εθνικών οδών

Σε έξι χρόνια, η κάλυψη θα περιλαμβάνει το 90% όχι μόνο των περιοχών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά και των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπου υπάρχει κάλυψη, οι κάτοχοι κινητών 5G θα δουν αυξημένες ταχύτητες, αλλά θα απαιτηθεί να παρέλθουν χρόνια, για να πυκνώσει το δίκτυο των κεραιοσυστημάτων και να υπάρξουν ταχύτητες δέκα φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G. Όπως και για να εκμηδενιστεί ο χρόνος απόκρισης, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να «ταξιδέψει» μία πληροφορία από το ένα σημείο στο άλλο.

Οι κινήσεις των παρόχων

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι πάροχοι είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες 5G από τις αρχές του 2021. 

Όπως ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, κατά το συνέδριο Capital Link, ο εισηγμένος όμιλος πρόκειται να εκκινήσει σύντομα την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, στοχεύοντας σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως το τέλος του 2021. Όπως σημείωσε, η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH (Fiber to the Home) και 5G. Σήμερα ο ΟΤΕ παρέχει σταθερές ταχύτητες 100Mbps και άνω, σε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας, όπως εξήγησε. 

Η Cosmote έχει επενδύσει 123 εκατ. ευρώ-ποσό που πρόκειται να εξοφλήσει τοις μετρητοίς- για την απόκτηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 700MHz, 2GHz, 3,4-3,8GHz και 26GHz. Συνολικά απέκτησε πάνω από 100MHz εθνικής εμβέλειας στη ζώνη των 3,4-3,8GHz.

Η Vodafone απέκτησε 600 MHz 5G φάσματος έναντι 130,2 εκατ. ευρώ.  

«Έχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες. Έχοντας εξασφαλίσει από τον όμιλό μας τα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών νέας γενιάς για τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι με τα δίκτυα και τις τεχνολογίες μας θα συμβάλουμε στην επιτάχυνση της πορείας της Ελλάδας προς το αύριο. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ, πάνω στην οποία έρχεται και προστίθεται η άμεση καταβολή επιπλέον 130 εκατ. Ευρώ για το φάσμα» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

H Wind απέκτησε 10 τμήματα στα 3600-3800 MHz, 4 τμήματα στα 2GHz, 2 τμήματα στα 700ΜΗz και 1 τμήμα στα 26 GHz, διαθέτοντας το ποσό των 119.051.153  ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει από τις αρχές του 2021 να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πρώτης τριετίας. 

“Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους €500 εκατ.  προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας” δήλωσε ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News