ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Κατά 2,3 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κατά 2,3 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 20:17

Κατά 2,3 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογου ύψους 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε 683,4 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,30% και διατέθηκαν 203 χιλ. ομολογίες σε ιδιώτες επενδυτές και 97 χιλ. ομολογίες (32,3%) σε ειδικούς επενδυτές.  

Η νέα αυτή ομολογιακή έκδοση της εισηγμένης, που έρχεται ύστερα από 18 μήνες από την προηγούμενη, αντανακλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου που υλοποιεί επενδύσεις της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά ανήκουν μεγάλα projects, όπως το καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός και το αεροδρόμιο Καστελίου τα οποία αντιπροσωπεύουν το χαρτοφυλάκιο της διαφοροποιημένης δραστηριότητας του ομίλου. Τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων του ομίλου, θα κατευθυνθούν στη μερική χρηματοδότηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή.

Στις κατασκευές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού ανεκτελέστου των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας.

Tο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ομολόγου σχετίζεται με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά εκδίδεται ομόλογο με ρήτρα αειφορίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι οι όροι δεσμεύουν τον ίδιο τον εκδότη κι όχι μόνον τον χαρακτήρα των επενδύσεων στις οποίες θα διοχετεύσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει όπως γίνεται, επί παραδείγματι με τα πράσινα ομόλογα. Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ρήτρα αειφορίας προβλέπει πως ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (CO2) έως το τέλος του 2025. O στόχος αυτός θα επιτευχθεί βάσει της πρόβλεψης του ομίλου για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολογιακού δανείου.

Διαβάστε επίσης:

Γεκ Τέρνα: Στα 31,7 εκατ. ευρώ αύξηση των καθαρών κερδών από συνεχιζόμενη δραστηριότητα το 9μηνο

Γεκ Τέρνα: Εκδίδει ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ με συνδεδεμένο με ρήτρα αειφορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News