Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 10:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο με την ενεργοποίηση των instant payments

Οι μεταφορές πιστώσεων αναπτύσσονται και στη χώρα μας με υψηλό ρυθμό

Μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο με την ενεργοποίηση των instant payments

Μεταφορές χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού σε μηδενικό χρόνο εξασφαλίζει η υπηρεσία instant payments που ενεργοποιείται από σήμερα από οκτώ παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στη χώρα μας. Εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha, Εθνική, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς, η υπηρεσία ενεργοποιείται από την Attica, την Optima και τον όμιλο της Viva. Η υπηρεσία αφορά μεταφορές χρημάτων έως 100.000 ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να γίνονται σε πραγματικό χρόνο και εφόσον η τράπεζα στο εξωτερικό συμμετέχει στην υπηρεσία TIPS (Target Instant Payment Settlement) που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Οι άμεσες πληρωμές αυξάνουν θεαματικά την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, επιτρέποντας στον δικαιούχο να έχει τα χρήματα στο λογαριασμό του σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, καθιστώντας ουσιαστικά τα χρήματα διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. Η νέα υπηρεσία καθίσταται δυνατή μέσω της ΔΙΑΣ που αποτελεί τον εθνικό φορέα εκκαθάρισης συναλλαγών και αποτελεί μέρος του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος μαζί με τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι το 2021 θα περάσουν από τα συστήματα της ΔΙΑΣ διατραπεζικές συναλλαγές άνω των 320 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Οι μεταφορές πιστώσεων, δηλαδή οι μεταφορές χρημάτων από έναν λογαριασμό σε έναν άλλο, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι άμεσες πληρωμές, αποτελεί την πιο δημοφιλή υπηρεσία πληρωμών στις χώρες της Ευρωζώνης, όπου μεγάλος αριθμός καταναλωτών επιλέγει να πληρώσει για την αγορά ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας με απευθείας χρέωση του λογαριασμού του, χωρίς δηλαδή τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η υπηρεσία instant payment εξασφαλίσει ότι ο καταναλωτής κάνει την πληρωμή με ευκολία, αφενός χωρίς τον κίνδυνο διαχείρισης μετρητών, αλλά και χωρίς τον κίνδυνο απάτης που εμπεριέχει μια πληρωμή με κάρτα, ενώ ο έμπορος από την πλευρά του βλέπει τα χρήματα άμεσα στο λογαριασμό του.

Οι μεταφορές πιστώσεων αναπτύσσονται και στη χώρα μας με υψηλό ρυθμό και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ, ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε μέσω μεταφοράς πιστώσεων στη χώρα μας ανήλθε το 2020 στα 477,6 εκατ. από 353 εκατ. το 2019 καταγράφοντας άνοδο κατά 35,3% και η αξία των συναλλαγών αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε 5,3% και ανήλθε στα 718,7 δισ. ευρώ έναντι 699 δισ. ευρώ το 2019. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News