Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 10:21
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DPort: Καταγγέλλει την κήρυξη νέας απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά

DPort: Καταγγέλλει την κήρυξη νέας απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει την κήρυξη νέας απεργία από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, εξέδωσε η DP Port, στην οποία όπως αναφέρει πρόκειται για μια απεργία η οποία ψηφίστηκε κι ενώ δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία για να την εγκρίνει. 

Η εταιρεία αναφέρει ότι προχώρησε στην υλοποίηση όσων είχαν συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους μετά την τελευταία απεργία, με πνεύμα καλής θέλησης και με σαφή επιδίωξη την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και σταθερότητας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και της κανονικότητας της οικονομίας και ενεργώντας πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας.
 
Παράλληλα, συνεχίζει το διάλογο και με τα δύο σωματεία των εργαζομένων, έως την κήρυξη από την ελληνική Δικαιοσύνη στις 7/12, του ενός εκ των δύο ως αντιπροσωπευτικού, με το οποίο και η εταιρεία θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ορίζεται από το Νόμο. Το μεν Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ είχε 475 ψηφισάντες στις πρόσφατες εκλογές του το δε Συνδικάτο Εργαζομένων 1076 ψηφισάντες. Το Συνδικάτο Εργαζομένων είναι το σωματείο που υπέγραψε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το 2019 και εκπνέει το Δεκέμβριο του 2021.
 
Πάρα ταύτα, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, το οποίο μάλιστα δεν έχει ψηφιστεί από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στις πρόσφατες εκλογές, προκήρυξε εκ νέου απεργία για 1 και 2 Δεκεμβρίου, η οποία εκ νέου κρίθηκε παράνομη από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε απεργία με τα ίδια αιτήματα για τις ίδιες μέρες και ώρες.

Η εταιρεία στο πλαίσιο αυτό δημοσίευσε τις ενέργειες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Πλαίσιο Συμφωνίας Συμφιλίωσης

«Στις 4 Νοεμβρίου 2021 συνάφθηκε συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας, της ΣΕΠ και τα 2 σωματεία του χώρου.

DPort: Καταγγέλλει την κήρυξη νέας απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά-1

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ μας απέστειλε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πρώτη συνάντηση την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Το πρακτικό αρχαιρεσιών που κατατέθηκε από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στην εταιρία ΣΕΠ Α.Ε. αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές είναι 475. 

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου το Συνδικάτο Εργαζομένων μας απέστειλε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πρώτη συνάντηση την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Το πρακτικό αρχαιρεσιών που κατατέθηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην DPort Services και στο Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές είναι 1076. 

Ανεξάρτητα από το ποιο σωματείο έχει τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στις εκλογές του, δηλαδή να είναι το αντιπροσωπευτικό, η εταιρεία DPort έχει ευθύνη απέναντι σε όλους τους εργαζομένους να βελτιώνεται καθημερινά. 

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μας αφορούν τα πολιτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια. 

Η εταιρεία DPort Services έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την διασφάλιση των 2.100 εργαζομένων μας και των οικογενειών τους, πραγματοποίησε συνάντηση με το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με το Συνδικάτο Εργαζομένων τις επόμενες μέρες με σκοπό να αξιολογήσει συνολικά τα αιτήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων. Μας αφορούν οι δουλειές 2.100 εργαζόμενων. 

Η DPort Services τηρώντας το Νόμο ζήτησε από τα Ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν ποιο από τα 2 σωματεία θα είναι το αρμόδιο να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τις εταιρίες όπως και να αποδείξει κάθε σωματείο ότι οι άνθρωποι που ψήφισαν είναι εργαζόμενοι στο λιμάνι με ενεργή σύμβαση. 

Η υπόθεση είχε οριστεί να εκδικαστεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου αλλά μετά από αίτημα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ συμφωνήθηκε η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου. Θα σας ενημερώσουμε για την απόφαση του δικαστηρίου η οποία αναμένεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. 

Παρά τα παραπάνω και σε ένδειξη καλής πίστης, η DPort Services συναντήθηκε και με τα 2 σωματεία με σκοπό να λάβει γνώση για τα εκτός συλλογικών διαπραγματεύσεων θέματα που αφορούν τους εργαζομένους, τα οποία ζητήσαμε να μας αποσταλούν με σκοπό να μελετηθούν και να βρεθούν λύσεις που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, καθώς αυτό είναι η μοναδική προτεραιότητα των εταιρειών, ανεξάρτητα από την όποια συνδικαλιστική ή μη ιδιότητα τους. 

Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ μετά από 2 συναντήσεις με την εταιρεία μας και ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι αναμένουμε τα Ελληνικά δικαστήρια να ορίσουν ποιο Σωματείο είναι το αντιπροσωπευτικό σωματείο με σκοπό να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προκήρυξαν 48ωρη απεργία η οποία κρίθηκε στις 30/11 από τα Ελληνικά δικαστήρια παράνομη. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκήρυξε στις 30/11 το βράδυ 48ωρη απεργία  με τα ίδια αιτήματα και για τις ίδιες μέρες και ώρες γεγονός που αντιτίθεται σε κάθε διάθεση συνεργασίας και ευθύνης απέναντι στους 2.100 εργαζομένους». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Δεμένα τα πλοία για 48 ώρες

«Ουρές» στα λιμάνια – Πώς είναι η ζωή σε ένα πλοίο cargo
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News