Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 12:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα 24ωρη απεργία από τους διανομείς της efood

Για αύριο, Παρασκευή

Νέα 24ωρη απεργία από τους διανομείς της efood

Νέα 24ώρη απεργία, για αύριο 24 Σεπτεμβρίου, στον κλάδο εστίασης και διανομέων της efood προκήρυξε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Κύριο αίτημα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, είναι «η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους». Συγκεκριμένα:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την e-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή, όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός, κ.ά., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.
  • Κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας επισιτισμού- τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «MR», η διοίκηση της εταιρείας delivery αναμένεται να ξεκινήσει σειρά επαφών με τους διανομείς και τους συνδικαλιστικούς φορείς, μετά τον σάλο που προκάλεσε το μήνυμα που έστειλε σε 115 διανομείς και το οποίο ερμηνεύθηκε ως «τελεσίγραφο» για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος σε συνεργασία freelancing, με την απειλή της απόλυσης. 

Το κύμα αντιδράσεων είχε αρχικά οδηγήσει την εταιρεία σε μία ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για εσφαλμένη διατύπωση,ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε αναδίπλωση. Το όλων θέμα, πάντως, άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε κάποιος να θεωρηθεί «ελεύθερος επαγγελματίας» ή «συνεργάτης» αντί για μισθωτός υπάλληλος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News