Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 12:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

efood σε 115 διανομείς: Ανανέωση συνεργασίας μόνο με freelancing

efood σε 115 διανομείς: Ανανέωση συνεργασίας μόνο με freelancing

Αναστάτωση στους κόλπους των εργαζομένων της efood και έντονες αντιδράσεις πυροδότησε ένα μήνυμα που έλαβαν διανομείς της εταιρείας, με το οποίο ενημερώνονται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των τρίμηνων συμβάσεών τους με το ισχύον εργασιακό καθεστώς και τους προτείνεται να συνεχιστεί η συνεργασία με το μοντέλο του freelancing. 

Στο μήνυμα η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της» προτείνει συνεργασία σε επίπεδο freelancing. Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκαθαρίζει, δεν θα είναι δυνατή η ανανέωση της σύμβασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά 115 διανομείς και όχι το σύνολο των διανομέων ή άλλων εργαζομένων της εταιρείας, η οποία προς το παρόν δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Ωστόσο εκφράζονται έντονες ανησυχίες, με τα συνδικάτα να επισημαίνουν ότι η απόφαση ισοδυναμεί με απόλυση και να καλούν σε κινητοποιήσεις.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων. «Η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο “συνεργατικό” μοντέλο σημαίνει απολύσεις… Είναι ένα εργαλείο προκειμένου όποτε την συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι  μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατηγορεί δε την εταιρεία ότι «εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση με το δίλλημα ή άνεργος ή συνεργάτης. Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, που προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι». Καλεί δε τέλος όλους τους διανομείς της efood να οργανωθούν και να αντιδράσουν. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News