Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 12:40
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

efood: Αρχίζει επαφές με διανομείς και συνδικαλιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις

efood: Αρχίζει επαφές με διανομείς και συνδικαλιστές

Σειρά επαφών με διανομείς αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς αρχίζει σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr η efood, μετά τον σάλο που προκάλεσε το μήνυμα που εστάλη σε 115 διανομείς της εταιρείας online delivery και το οποίο ερμηνεύθηκε ως «τελεσίγραφο» για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους σε συνεργασία freelancing ή απόλυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις.

Το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε είχε οδηγήσει την εταιρεία αρχικά σε μία ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για εσφαλμένη διατύπωση και τελικά σε αναδίπλωση. Άνοιξε δε μία μεγάλη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε κάποιος να θεωρηθεί «ελεύθερος επαγγελματίας» ή «συνεργάτης» αντί για μισθωτός υπάλληλος. 

efood: Αρχίζει επαφές με διανομείς και συνδικαλιστές-1

Η αναδίπλωση

Η efood θέλησε να κλείσει οριστικά το θέμα που έχει προκύψει, δίνοντας δύο επιλογές: είτε να ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβαση με τους ίδιους όρους είτε να απασχοληθούν ως freelancers, εφόσον το επιθυμούν. Σε μήνυμα που έστειλε στους διανομείς της, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν: «Αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή: α) να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους, β) εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε πάροχος ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer)». Το μήνυμα που εστάλη κλείνει αναφέροντας ότι «η επιλογή θα είναι δική σας. Πάντα στεκόμαστε δίπλα σας με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια και είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στα όποια ερωτήματά σας. Λυπούμαστε για την οποιαδήποτε ανασφάλεια που μπορεί να σας δημιουργήθηκε». 

Από την πλευρά της και η Manpower Group εξέδωσε  ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις τρίμηνες συμβάσεις στην efood. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, η ManpowerGroup, παρέχει τις υπηρεσίες της εφαρμόζοντας πλήρως τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ). «Σκοπός της συνεργασίας είναι η κάλυψη προσωρινών αναγκών του συνεργάτη της, μόνο για ορισμένο χρόνο. Ο χρόνος προσωρινής απασχόλησης, όπως συμβαίνει με όλους μας τους συνεργάτες, δε μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες σύμφωνα με τη νομοθεσία η οποία τηρείται απαρέγκλιτα.

Η «απάντηση» της Rocket

Εν τω μεταξύ σήμερα η εταιρεία Rocket, ένας από τους νεότερους παίχτες στην ελληνική αγορά delivery, ανακοίνωσε ότι γίνεται η πρώτη υπηρεσία online παραγγελίας και διανομής φαγητού στην Ελλάδα που προχωρά σε υπογραφή συμβάσεων μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου με τους νέους διανομείς της αυτήν την εβδομάδα. Σκοπεύει δε να ανοίξει έως και 500 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2021. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επικρότησε την απόφαση, σχολιάζοντας πως συνιστά την καλύτερη απάντηση στους μύθους για τον εργασιακό νόμο. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News