Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 12:11 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

efood: Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις για τους freelancers

efood: Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις για τους freelancers

Σε αναδίπλωση προχώρησε τελικά η εταιρεία delivery efood, λίγες ημέρες μετά το σφοδρό κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από το μήνυμα που έστειλε στα κινητά 115 διανομέων, μέσω του οποίου εξέφρασε την πρόθεσή της να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς τους, από μισθωτούς σε ανεξάρτητους συνεργάτες (freelancing). 

Σε νέο μήνυμα που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής στους διανομείς της πλατφόρμας, λίγες ώρες δηλαδή μετά την ανακοίνωση της efood όπου έκανε λόγο για «λάθος διατύπωση στην επικοινωνία της με τους εργαζομένους», η εταιρεία θέλησε να κλείσει οριστικά το θέμα που έχει προκύψει, δίνοντας δύο επιλογές: είτε να ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβαση με τους ίδιους όρους είτε να απασχοληθούν ως freelancers, εφόσον το επιθυμούν. «Αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή: α) να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους, β) εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε πάροχος ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer)». Το μήνυμα που εστάλη κλείνει αναφέροντας ότι «η επιλογή θα είναι δική σας. Πάντα στεκόμαστε δίπλα σας με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια και είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στα όποια ερωτήματά σας. Λυπούμαστε για την οποιαδήποτε ανασφάλεια που μπορεί να σας δημιουργήθηκε». 

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις των 115 διανομέων που έλαβαν μήνυμα για την αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωποι των διανομέων είχαν εκφράσει ανησυχία ότι σταδιακά η αλλαγή της εργασιακής σχέσης θα επεκταθεί σε όλους τους διανομείς της εταιρείας, ενώ λόγω του απρόσωπου μηνύματος που έλαβαν αμφιβάλουν κατά πόσο τελικά η ανανέωση των συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ, τα σωματεία πραγματοποίησαν χθες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρούν σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι «να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την efood και με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας». 

Υπενθυμίζεται πως οι 115 διανομείς έλαβαν μήνυμα την προηγούμενη Τετάρτη με το οποίο ενημερώθηκαν πως η αξιολόγησή τους είναι χαμηλή και ότι «στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. (…) Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticker για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».

H εταιρεία, από το λανσάρισμα της υπηρεσίας της, προσλαμβάνει διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μερικής ή πλήρους απασχόλησης, ενώ από την 1η Ιουλίου εισήγαγε το μοντέλο ανεξάρτητης εργασίας, το οποίο ακολουθεί η ανταγωνίστριά της Wolt από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας.

ManpowerGroup: Τι απαντά για τις τρίμηνες συμβάσεις της efood

Στο μεταξύ ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις τρίμηνες συμβάσεις στην efood εξέδωσε η εταιρεία διαχείρισης εργατικού δυναμικού ManpowerGroup με αιχμή «δημοσιεύματα και δηλώσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν την εταιρεία στην υπόθεση των εργασιακών αλλαγών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ταχυδιανομών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, η ManpowerGroup, παρέχει τις υπηρεσίες της εφαρμόζοντας πλήρως τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ). «Σκοπός της συνεργασίας είναι η κάλυψη προσωρινών αναγκών του συνεργάτη της, μόνο για ορισμένο χρόνο. Ο χρόνος προσωρινής απασχόλησης, όπως συμβαίνει με όλους μας τους συνεργάτες, δε μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες σύμφωνα με τη νομοθεσία η οποία τηρείται απαρέγκλιτα.

Επί του θέματος αυτού όπως ξεκαθαρίζει η εταιρεία, σε όλες τις τριμερείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συνάπτει με τους συνεργάτες της, ισχύουν τα εξής:

Α. Το διευθυντικό δικαίωμα στο «προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό», δηλαδή ο ορισμός του τόπου, του χρόνου και του τρόπου παροχής της εργασίας (π.χ διάρκεια σύμβασης), ασκείται μόνο από τον έμμεσο εργοδότη και όχι από τη ManpowerGroup

Β. Η ManpowerGroup ως άμεσος εργοδότης περιορίζεται στην εκτέλεση των διοικητικών εργοδοτικών υποχρεώσεων προς τους δημόσιους φορείς, έμμεσο εργοδότη και εργαζόμενο (όπως για παράδειγμα οι αναγγελίες στην Εργάνη, σύνταξη συμβάσεων, έκδοση μισθοδοσίας, απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, απόδοση ΦΜΥ, κα).

Γ. Ο Εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του στον έμμεσο εργοδότη σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης εργασίας του, όπως προβλέπεται από το Π/Δ 156/94.

Δ. Η ManpowerGroup ακολουθεί όλες τις νόμιμες οδηγίες του πελάτη της και εγγυάται όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία».

«Με βάση τα παραπάνω γεγονότα, χαρακτηρισμοί που διατυπώθηκαν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες, πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα και την προσήλωση της ManpowerGroup στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News