Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 07:35
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viva: Συζητήσεις με την JP Morgan με φόντο την αποτίμηση

Viva: Συζητήσεις με την JP Morgan με φόντο την αποτίμηση

Την προοπτική επένδυσης στην Viva Wallet εξετάζει JP Morgan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. 

Οι συζητήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του διεθνούς κολοσσού της JP Morgan «να φέρει κάτω από τη στέγη της περισσότερους financial disruptors». Από την πλευρά του ο όμιλος της Viva συνεργάζεται ήδη με συμβούλους, διερευνώντας τις δυνατότητες συνεργασίας. 

Η Viva Wallet, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Χάρης Καρώνης, φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να επιδιώκει την αποτίμηση του ομίλου Viva στο 1,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια). Οι συζητήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και άλλους παίκτες.

Ο όμιλος Viva έχει παρουσία μέσω υποκαταστημάτων ηλεκτρονικού χρήματος σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23 χώρες. Μέσω της Vivabank και της τραπεζικής άδειας, που απέκτησε το Σεπτέμβριο του 2019, η Viva είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από υπηρεσίες, που δεν παραπέμπουν στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο αποδοχής καταθέσεων μέσω των οποίων περνάει η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων. Ο όμιλος εξασφάλισε χρηματοδότηση 66,7 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια) από 3 επενδυτές τεχνολογίας και fintech, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital.

Τα έσοδα του ομίλου την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν κατά 29% στα 44 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις πηγές δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί ότι στο σκέλος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, το μοντέλο που αναπτύσσει η Viva προβλέπει την αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω SPV.  Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά εμπορικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο η Τράπεζα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του πελάτη (scoring)  και λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη χρηματοδότηση, παρέχοντας κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως να αναλαμβάνει πιστωτικό ρίσκο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να επιβαρύνει τον ισολογισμό της και έτσι δεν «απειλείται» από τον κίνδυνο να συσσωρεύσει κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News