Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 06:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Κλείνει σήμερα η ιδιωτικοποίηση

8 χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας για τις ενισχύσεις

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Κλείνει σήμερα η ιδιωτικοποίηση

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού έρχεται οχτώ χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις που έδωσε το Δημόσιο στα ναυπηγεία και οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες ήδη από το 2008. Έκτοτε ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με πρόστιμα για κάθε μέρα που περνά.

Ο διαγωνισμός αφορά το μεγαλύτερο τμήμα των ναυπηγείων όπως τα γνωρίζει η αγορά καθώς αφορά έκταση περί τα 400 στρέμματα. Το υπόλοιπο, άλλα 300 περίπου στρέμματα, βγήκε χθες σε διαγωνισμό από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πηγές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πρόσβαση στο VDR, δηλαδή στα οικονομικά και νομικά αρχεία της υπό πώληση εταιρείας, έχουν αποκτήσει άνω των οκτώ διαφορετικών νομικών προσώπων.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν αναμένονται προσφορές από όλους. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι η Pyletech Shipyards, θυγατρική του ομίλου North Star, συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, και η ONEX Shipyards. Η Pyletech Shipyards έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να προβεί σε επένδυση 700 εκατ. σε ορίζοντα τετραετίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News