Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 15:14
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως τα τέλη Νοεμβρίου ο διπλός διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Έως τα τέλη Νοεμβρίου ο διπλός διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, όπως γνωστοποίησε σήμερα o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. 

Συγκεκριμένα, θα «τρέξουν» δύο παράλληλοι διαγωνισμοί:

  • Αυτός του Δημοσίου, τον οποίο θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ και ο οποίος θα αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. 
  • Αυτός του Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος θα αφορά την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας. 

«Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να συγχρονιστούν οι δυο διαγωνισμοί που θα διενεργηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου» διαμήνυσε ο κ. Χατζηδάκης.

Έθεσε δε, ως στόχο να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σ’ ένα επενδυτικό σχήμα. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί γνήσιο και ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία».

Εντός Δεκεμβρίου η προκήρυξη για τον ΔΕΔΔΗΕ

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι εντός Νοεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για το Επιτρεπόμενο Έσοδο και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για το 2020. 

Θα ακολουθήσει, όπως εξήγησε, μέσα στον Δεκέμβριο η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, η οποία θα δώσει ορατότητα στους ενδιαφερόμενους για το ύψος της απόδοσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

Πρακτικά, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς το διάστημα αυτό θα διοργανωθεί η επενδυτική ημερίδα της ΔΕΗ (σ.σ. του μετόχου του ΔΕΔΔΗΕ) και θα γίνει το market test. 

«Ευελπιστούμε ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021. Και θα δώσει αφενός ισχυρή ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ –σε συνέχεια του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης που έχει πια «περάσει τον κάβο-, αφετέρου θα διευκολύνει την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων για την ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής».

Τέλος, όσον αφορά τον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης, ώστε «τα επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας της Αποθήκης πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News