Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 11:27
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα περιοριστικά μέτρα: Τα 3 οικονομικά αντίμετρα που ζητά η αγορά

Νέα περιοριστικά μέτρα: Τα 3 οικονομικά αντίμετρα που ζητά η αγορά

Να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποφύγει η αγορά άλλο ένα «χειμερινό lockdown», καλεί τις επιχειρήσεις το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ), ζητώντας παράλληλα τα «υγειονομικά μέτρα» να συνοδεύονται με «οικονομικά αντίμετρα». 

Παρά το γεγονός ότι στα οριζόντια και, ας ελπίσουμε, «αναμνηστικά μέτρα» δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις επαγγελματικών χώρων, πρέπει τουλάχιστον σε όσες δραστηριότητες επιβάλλεται η εφαρμογή τους, να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής εξοντωτικών προστίμων και η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνει το ΠΕΣΑ.

Τονίζοντας ότι τα «υγειονομικά μέτρα» πρέπει να συνοδεύονται με «οικονομικά αντίμετρα» και αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια επιδοματικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που «υπολειτουργούν», το ΠΕΣΑ σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μέτρα στήριξης χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος. 

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα εξής τρία αιτήματα:

1.    Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.

2.    Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22, την 1/7/22.

3.    Πάγωμα των μηνιαίων καταβολών της ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.

Στα παραπάνω μέτρα, θα εξαιρούνται, όπως σημειώνεται, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. 

Αναφορικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Όπως αναμενόταν, με ή χωρίς μέτρα, η αγοραστική κίνηση ήταν υποτονική. Η λιακάδα ευνόησε την αυξημένη κινητικότητα, αλλά όχι και την κατανάλωση. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να καταργηθούν. Δεν συγκινούν πλέον κανένα, ούτε εμπόρους, ούτε καταναλωτές. Όσοι άνοιξαν αυτή την Κυριακή, αμφιβάλλω εάν η είσπραξη κάλυψε τα έξοδά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διενεργήθηκαν πάνω από 90.000 έλεγχοι το Σαββατοκύριακο, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια σχεδόν 600 παραβάσεις, επιβλήθηκαν 23 αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων και, δυστυχώς, υπήρξαν 11 συλλήψεις. Επειδή οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί και οι παραβατικές κυρώσεις τιμωρητικές, πρέπει να αποφευχθούν, πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και, κυρίως, αυστηρότερα μέτρα λειτουργίας της αγοράς. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι μια βαθιά πληγή που ανοίγει και κλείνει τα τελευταία δύο χρόνια. Ας μην αφήσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας να καταβάλει την κοινωνία και την οικονομία και ας δείξουμε όλοι, διάθεση συνεργασίας και προθυμία συμμόρφωσης».

Διαβάστε επίσης: 

Εστίαση: Κινητοποιήσεις εξετάζουν οι επιχειρηματίες

ΓΣΕΒΕΕ: Καταστροφικά τα νέα μέτρα – Να επανεξεταστούν από την κυβέρνηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News