ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωνία για την αγοραστική κίνηση – Καμπανάκι από το λιανεμπόριο για τα μέτρα

Πώς αντιδρούν οι έμποροι στις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Αγωνία για την αγοραστική κίνηση – Καμπανάκι από το λιανεμπόριο για τα μέτρα

Απογοήτευση, αγανάκτηση και αναστάτωση από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στον εμπορικό κόσμο από χθες το απόγευμα, οπότε ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο.

Μέτρα που έρχονται -για μια ακόμη φορά- εν μέσω εκπτωτικής περιόδου και χωρίς πλέον κανείς να μπορεί να προβλέψει εάν θα σταθούν αρκετά για να ανακόψουν το νέο κύμα της πανδημίας ή θα εφαρμοστούν μετά από μερικές ημέρες ακόμη πιο σκληρά μέτρα και μάλιστα στην πλέον κρίσιμη για το λιανεμπόριο περίοδο, αυτή της Black Friday και των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 

«Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του λιανεμπορίου με επανάληψη λαθών του παρελθόντος μέσω ενός δυνητικά άτυπου lockdown στο 60% του ενεργού πληθυσμού της χώρας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά», τόνισε μιλώντας στο «MR» ο κ. Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό θα δώσει το άλλοθι στην Πολιτεία ώστε να μην αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων σε αυτές». 

Αυτό που επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι ότι απαγορεύοντας στους ανεμβολίαστους την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα ουσιαστικά μένει εκτός ένα μεγάλο μέρος αυτών που κυρίως κινούν την αγορά και πρόκειται για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC μέχρι και χθες ανεμβολίαστο ήταν το 40,4% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών, το 33,8% των ατόμων ηλικίας 25-49 ετών και το 24,7% των ατόμων ηλικίας 50-59 ετών. Ανεμβολίαστο είναι επίσης το 89,7% των ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός επιτρέπεται για παιδιά από 12 ετών και άνω. 

Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνουν οι έμποροι είναι ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά επισήμως σε επιβολή καθολικής αναστολής της λειτουργίας του λιανεμπορίου, προκειμένου να μην δώσει στη συνέχεια νέες ενισχύσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων. 

«Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΣΕΕ θα επιδιώξει τις αμέσως επόμενες ημέρες να έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. 

«Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 130.000 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται το πολύ δύο άτομα. Τούτο και μόνο καθιστά ανεφάρμοστο εν πολλοίς το μέτρο. Στις αλυσίδες λιανικής από την άλλη, θα πρέπει να απασχολούνται άτομα αποκλειστικά για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των rapid test με τους εμπόρους να επισημαίνουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις ταυτότητες των πελατών.

Αυτό επίσης που επισημαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες είναι ότι ο έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλες ουρές έξω από αυτές, την ώρα που πρόκειται για επιχειρήσεις που στηρίζονται στη συνεχή ροή πελατών. 

Για ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης. «Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις,  τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά. Άλλωστε έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων. Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά», υποστήριξε. 

Διαβάστε επίσης: 

Rapid test για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, καταστήματα και κομμωτήρια

Εστίαση: 2.000 «λουκέτα» προβλέπει ο κλάδος

Εκπτώσεις: Πρεμιέρα στη σκιά lockdown, ανατιμήσεων και ελλείψεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News