Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 19:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ΑΜΚ – Στην ανώτατη τιμή η διάθεση των 150 εκατ. μετοχών

Τι θα γίνει με τους ξένους

ΔΕΗ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ΑΜΚ – Στην ανώτατη τιμή η διάθεση των 150 εκατ. μετοχών

Έκλεισε το απόγευμα της Πέμπτης το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού κατάφερε να αντλήσει το ανώτατο δυνατό ποσό, δηλαδή 1,35 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο συγκέντρωσε προσφορές άνω των 4 δισ. ευρω από διεθνείς επενδυτές, με το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) νε υπερκαλύπτεται 5 φορές.

Αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου, το οποίο ήταν ανοιχτό από την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία επικύρωσε τον αριθμό των μετοχών που θα διατεθούν, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, καθώς και την τιμή διάθεσης, δηλαδή τα 9 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που άντλησε η ΔΕΗ από την ΑΜΚ ανέρχονται στο 1,35 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο φθάνει στο ανώτατο όριο του εύρους – στόχου.  

ΔΕΗ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ΑΜΚ – Στην ανώτατη τιμή η διάθεση των 150 εκατ. μετοχών-1
*Η επίσημη απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ (πατήστε πάνω για να μεγαλώσει)

Πλέον αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε σε ποιους ξένους επενδυτές θα διανεμηθούν οι νέες μετοχές και ποιοι επομένως, θα έχουν ρόλο στο «αύριο» της επιχείρησης. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν το άνοιγμα του βιβλίου, η ΔΕΗ είχε συμφωνήσει με το αμερικανικό CVC για συμμετοχή του τελευταίου με έως 395 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, κάτι το οποίο σημαίνει την απόκτηση του 10% των μετοχών. 

Από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει το 34% των μετοχών (από 51% προηγουμένως).

Σημειώνεται πως μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της ΑΜΚ από το δ.σ. της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ή περίπου την 11.11.2021, η ΔΕΗ αναμένει ότι οι νέες μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων την ή περίπου την 15.11.2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 16.11.2021.

Νέοι μέτοχοι

Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Ενδεικτικά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, , Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital και οι Schronfeld Strategic Advisors.

Στη λίστα των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ, το 90% είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, με το 87% να προέρχεται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα. Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές.

Οι επενδύσεις των 8,4 δισ. ευρώ 

Το business plan που εγκρίθηκε τις παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή ενώ το νέο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προχθές προβλέπει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια. Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55 %) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7 % σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4 % στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3 % στη λιανική. 

Γεωγραφικά το 85 % προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15 % (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα. 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ ξεκινά από φέτος με 600 εκατ. ευρώ και κλιμακώνεται σε 1,2 δισ. Το 2022, 2,3 δισ. το 2023 και 2,5 δισ. το 2024 ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισ. ευρώ.

Ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, σχολίασε: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνδυασμένης προσφοράς στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλή υπερκάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ορόσημο για την ΔΕΗ καθώς θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΔΕΗ: Η υψηλή ζήτηση στην ΑΜΚ ανεβάζει τον πήχη για επενδύσεις

ΔΕΗ: Έως και 80% υψηλότερα του στόχου τα έσοδα από την αύξηση κεφαλαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News