Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 19:53
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Καλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών

ΔΕΗ: Καλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών

Με κάλυψη και του ελληνικού βιβλίου προσφορών έκλεισε σήμερα η δεύτερη ημέρα της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό σημαίνει ότι καλύφθηκαν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη από χθες έχει καλυφθεί το συνολικό ποσό της αύξησης που ζητά η ΔΕΗ από τους επενδυτές (1,35 δισ. ευρώ) με προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ.

Το business plan που εγκρίθηκε στις παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή ενώ το νέο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προχθές προβλέπει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια. Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55 %) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7 % σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4 % στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3 % στη λιανική.

Γεωγραφικά το 85 % προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15 % (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ ξεκινά από φέτος με 600 εκατ. ευρώ και κλιμακώνεται σε 1,2 δισεκ. Το 2022, 2,3 δισ το 2023 και 2,5 δισ. το 2024 ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Επίσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

ΔΕΗ: Η υψηλή ζήτηση στην ΑΜΚ ανεβάζει τον πήχη για επενδύσεις

ΔΕΗ: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι προσφορές την πρώτη ημέρα της ΑΜΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News