ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Έτος απογείωσης το 2022

Ρεκόρ κερδοφορίας και επενδύσεις 500 εκατ. φέτος- Προς διπλασιασμό της παραγωγής «πράσινου» αλουμινίου

Mytilineos: Έτος απογείωσης το 2022

Τον στόχο για διπλασιασμό της κερδοφορίας του ομίλου Mytilineos  το 2022 -που «μεταφράζεται» σε καθαρά κέρδη της τάξης των 260 εκατ. ευρώ- σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές το απόγευμα της Τρίτης, που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

 

Όπως επισημάνθηκε, η τρέχουσα χρήση θα αποτελέσει μεταβατικό έτος -με την εισηγμένη να βρίσκεται ωστόσο σε τροχιά  για ρεκόρ καθαρών κερδών-,  κατά την οποία θα τεθούν τα θεμέλια για την αναμενόμενη απογείωση το 2022.  Ως καταλύτες της ισχυρής κερδοφορίας του ομίλου αναφέρθηκαν το ισχυρό περιβάλλον τιμών του αλουμινίου (καθώς οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν κατά 39% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε ετήσια βάση και αναμένεται διατήρηση της θετικής τάσης), η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ωρίμανση σημαντικών έργων στους κλάδους των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης (διαχείριση απορριμμάτων κλπ.) και η πολιτική ελέγχου του κόστους.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ανακοινώθηκε πως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες για τον διπλασιασμό της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου από 60.000 σε 120.000 τόνους ετησίως, πρωτοβουλία που είναι σε αρμονία με τον στρατηγικό στόχο του ομίλου για δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων τα επόμενα χρόνια και επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα το 2050. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί προς το τέλος του έτους. Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ο όμιλος έχει θέσει τον πήχη για την συνολική παραγωγή αλουμινίου στους 300.000 τόνους/έτος, εξέλιξη που θα οδηγήσει την Mytilineos στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων παραγωγών αλουμινίου στην Ευρώπη.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία που συνήφθη πρόσφατα  με τη ΔΕΗ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2023 (και θα είναι η τελευταία) ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για μια καλή συμφωνία μεταξύ δυο εταίρων που συνεργάστηκαν επί μακρόν, διευκρινίζοντας ότι το νέο συμβόλαιο έχει δυο βασικές διαφορές με τα προηγούμενα, καθώς δεν προβλέπει προκαταβολή και δεν ενσωματώνει ρήτρα τιμών LME (αγορά μετάλλων του Λονδίνου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι επισημάνσεις του για την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που κινούνται ανοδικά ωθούμενες από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, «οι υψηλές τιμές CO2  θα επηρεάσουν το σύνολο της οικονομίας»  καθώς αντικατοπτρίζουν το κόστος που καλείται να πληρώσει η κοινωνία για την «πράσινη» μετάβαση. Συμπλήρωσε δε ότι δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές του ρεύματος, αλλά όλων των προϊόντων.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να αναληφθούν δράσεις για να μειωθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να  είναι η πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια  ωστόσο αν η Κίνα και η ΗΠΑ δεν ακολουθήσουν γρήγορα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι κατώτερα των προσδοκιών. Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του «Fit for 55», ανέφερε ότι εάν οι προτάσεις της Κομισιόν εγκριθούν ως έχουν από τις κυβερνήσεις των «27» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σ.σ. που δεν είναι πάντως το επικρατέστερο σενάριο, καθώς πολλές από τις προτάσεις έχουν ήδη συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις…), τότε δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις έως το 2025. Αν όμως το «πακέτο» περάσει, από το 2026 και μετά θα καταγραφεί μια βαθμιαία αλλά σημαντική αύξηση του κόστους για όλες τις βιομηχανίες. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα, δεν παίρνω τίποτε ως δεδομένο», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News